»Det er da noget rod, at statsministeren står og siger på et pressemøde, at regeringen traf beslutningen om nedlukning på myndighedernes anbefaling«

Forløbet bag nedlukningen af Danmark i marts vækker stadig større undren blandt partierne i Folketinget. Hidtil ukendte dokumenter viser, at myndighedernes samlede operative stab ikke anbefalede en nedlukning, men blev stillet over for et ønske »fra politisk niveau«.

I juni indkaldte Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance statsministeren til et samråd i Folketinget om grundlaget for regeringens beslutning om at lukke Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er da noget rod, at statsministeren står og siger på et pressemøde, at regeringen traf beslutningen om nedlukning baseret på myndighedernes anbefaling, når hun ikke kan fortælle, hvilke myndigheder der har anbefalet det.«

Det siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten, efter at Berlingske lørdag har beskrevet et bemærkelsesværdigt forløb bag beslutningen om at lukke store dele af Danmark.

På det historiske pressemøde 11. marts fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at det var »myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode« – med henvisning til daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner, aktivitetstilbud, arrangementer og kollektiv trafik.

Efterfølgende har Mette Frederiksen ikke leveret svar på, hvilke myndigheder der stod bag den anbefaling. Heller ikke, da hun var indkaldt til halvanden times samråd om netop dette spørgsmål.

Nu viser dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i, at myndighederne i Den nationale operative stab – i daglig tale NOST – afleverede en anbefaling til regeringen et døgn før nedlukningen, der ikke indeholdt et eneste ord om nedlukning.

Fra politisk niveau

Myndighederne i NOST blev mødt med beskeden om, at »der fra politisk niveau var et ønske om at begynde planlægningen af et mere vidtgående scenarie«. Det fremgår af referatet fra et møde i NOST få timer før pressemødet om nedlukningen.

»Det er klart, at når man sammenholder det med statsministerens udmelding omkring myndighedernes anbefaling, så synes jeg da, det er noget rod,« siger Enhedslistens Peder Hvelplund.

Samtlige af Folketingets partier har vel at mærke tilkendegivet, at det var den rigtige beslutning at lukke landet. Og at det er fuldt ud legitimt, at selve beslutningen om en nedlukning blev politisk truffet af regeringen. Det er dog problematisk, hvis statsministeren har afgivet urigtige oplysninger om baggrunden for den væsentlige beslutning, siger ordførere fra flere partier til Berlingske.

»Det ville ikke have haft nogen praktisk konsekvens for os, hvis Mette Frederiksen ikke havde peget på myndighederne. Jeg synes bare, hun skulle melde klart ud, at det var en politisk beslutning, at man ud fra et forsigtighedsprincip ønskede at gå længere end det, der lå en anbefaling om,« siger Peder Hvelplund.

På det historiske pressemøde 11. marts fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at det var »myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode«. På et pressemøde 23. marts forklarede statsministeren, at de igangværende foranstaltninger fortsætter til efter påske, og bad desuden borgerne blive hjemme i påsken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

»Man skal spille med åbne kort«

I Venstre mener sundhedsordfører Martin Geertsen, at de nye oplysninger i sagen kalder på en forklaring fra Mette Frederiksen.

»Her virker det til, at man på politisk niveau allerede havde besluttet sig, og at man så bestilte en plan for, hvordan det kunne foregå,« siger Martin Geertsen.

»Det ser umiddelbart ikke ud til, at det, ministeren har sagt, kan hænge sammen med det, som står her. Jeg synes, der er behov for, at ministeren forklarer sig,« siger han.

Det er ikke første gang, der er dukket oplysninger op, der har skabt tvivl om Mette Frederiksens udlægning af sagen. Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, at anbefalingen om nedlukning heller ikke kom fra Sundhedsstyrelsen.

I juni var Mette Frederiksen indkaldt til et samråd i Folketinget om sagen. I løbet af det 94 minutter lange samråd svarede hun ikke konkret på, hvilke myndigheder der stod bag anbefalingen.

Ifølge Mette Abildgaard fra de Konservative skylder statsministeren stadig at svare på spørgsmålet.

Hun finder det »helt legitimt, at det er politikerne, der træffer valg«, men påpeger, at Mette Frederiksen selv valgte at sige, at beslutningen var truffet på baggrund af en anbefaling fra myndighederne.

»Jeg har ikke grund til at tro, at hun talte usandt, og derfor forstår jeg heller ikke, hvorfor hun ikke bare fortæller, hvem det var. Jeg synes, hun har handlet resolut og rigtigt i en svær situation, men man skal spille med åbne kort. Og det skal kunne dokumenteres, at det, man siger, er sandt,« forklarer Mette Abildgaard.

Uvildig redegørelse efter nytår

Også hos de Radikale bliver de nye oplysninger mødt med undren.

»Man må sige, at vi ikke ud fra de her dokumenter bliver klogere på, hvor anbefalingen om nedlukningen 11. marts kom fra, men vi kan se, at den i hvert fald ikke kom fra myndighederne i NOST. Det er jo tydeligt, at der rent faktisk kom en indstilling fra NOST, men at der var et politisk ønske om at gå længere end det,« siger de Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

»Det efterlader spørgsmålet om, hvilke myndigheder det så er, Mette Frederiksen henviste til. Det er grundlæggende interessant, for det er afgørende med gennemsigtighed i en beslutning med så store konsekvenser,« siger Kristian Hegaard.

Et politisk flertal har i forvejen besluttet at indlede en storstilet granskning af regeringens håndtering af coronakrisen. Centralt for redegørelsen bliver netop en undersøgelse af beslutningsgrundlaget bag nedlukningen i marts.

Kristian Hegaard, Radikale Venstre

»Det efterlader spørgsmålet om, hvilke myndigheder det så er, Mette Frederiksen henviste til. Det er grundlæggende interessant, for det er afgørende med gennemsigtighed i en beslutning med så store konsekvenser. «


Ekspertgruppen, som professor emeritus på Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen er blevet udpeget til at stå i spidsen for, skal efter planen afslutte arbejdet til januar.

»Dokumenterne her understreger, at der er et behov for åbenhed. Derfor er det godt, at vi har besluttet at nedsætte den uvildige ekspertgruppe,« siger Kristian Hegaard.

Berlingske har forelagt dokumenterne i sagen for Statsministeriet. Avisen har dels bedt om Mette Frederiksens kommentar til oplysningerne og dels bedt om hvilke som helst oplysninger, der kunne understøtte hendes udsagn om, at myndighederne anbefalede en nedlukning.

Statsministeriet har ikke fremlagt oplysninger om sagen, og Mette Frederiksen ønsker ikke at stille op til interview.

»Statsministeren har ikke yderligere kommentarer end det, der blev sagt på samrådet i Udvalget for Forretningsorden den 9. juni 2020,« skriver Statsministeriets presseafdeling til Berlingske.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, men da han er på ferie, har den konstituerede politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen i stedet udtalt, at »han ikke har yderligere kommentarer«.

»Jeg kan henvise til, hvad statsministeren allerede har sagt om spørgsmålet på samrådet,« skriver Christian Rabjerg Madsen i en mail til Berlingske.