»Det er blevet kompliceret at være muslim«

Befolkningsstigningen blandt muslimer har skabt flere grupperinger, mener Abdul Wahid Pedersen.

Imam Abdul Wahid Pedersen fra Nørrebro mener, at det er blevet mere kompliceret at være muslim de sidste 20 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bor i dag dobbelt så mange muslimer i Danmark end for blot 20 år siden, viser en ny undersøgelse. Imam Abdul Wahid Pedersen konverterede selv til Islam i 1982, og han har fulgt de sidste 20 års udvikling.

- Man kan tydeligt se, at der er sket en forøgelse i antallet af muslimer i Danmark. Det kommer til udslag i, at der kommer flere og flere grupperinger. Tilbage i midtfirserne var der kun to steder i København, hvor muslimer kunne mødes, så der var et anderledes fællesskab dengang, siger Abdul Wahid.

Den store stigning i antallet af muslimer i Danmark har gjort det meget anderledes at være muslim i 2010, end det var i 1990.

- De mange grupperinger afspejler de grupper af muslimer, vi ser rundt om i verden. Jeg vil hverken kalde udviklingen positiv eller negativ, men det har gjort det mere kompliceret at være muslim i Danmark, siger Abdul Wahid.

Stigmatisering afføder ekstremisme

Abdul Wahid mener, at højtråbende politikere og den danske presse har været med til at skabe en stigmatisering af danske muslimer:

- Det var også et problem i 90’erne, men de sidste ti år har det været rigtig slemt. Jeg har snakket med muslimer, som ængstede for at trykke ind på tekst-tv af frygt for, hvilken negativ historie om muslimer, som nu var oppe i medierne, siger Abdul Wahid.

Det har været med til at skabe en kløft mellem muslimer og det danske samfund og har været med til at styrke de ekstremistiske grupper. Hvert et tryk giver jo et naturligt modtryk, mener han.

Abdul Wahid Pedersen frygter dog ikke, at grupperingerne bliver mere tydelige i fremtiden.

- Det er et overgangsfænomen med de mange grupperinger. Når man kommer til Danmark fra et andet land, er det kun naturligt, at man søger ligesindede. Men efter en generation eller to bliver man i højere grad integreret i det danske samfund, forklarer Abdul Wahid.