»Det er blevet forbudt at have en grænse«

En delt sexvideo, intime fotos kastet ud på de sociale medier og udstilling af gymnasieelevers sexliv i skoleblade er alt sammen tegn på, at ungdomskultur i dag er lig med sex. Og at det ikke er cool at være den snerpede type, der siger nej tak til at være med.

Paradise Hotel-deltagere som her Nanna Line Christensen er nogle af dem, der figurerer igen og igen på de platforme, som unge i dag benytter sig af. Deres optræden er med til at definere, hvordan unge opfører sig, men som eksperter påpeger, kan det være vanskeligt for de unge at sætte grænser for, hvad de vil være med til. Foto: Astrid Dalum Fold sammen
Læs mere

En bil må køre, når der er grønt lys, og skal standse for rødt. Når unge bevæger sig ud i strømmen blandt jævnaldrende på de sociale medier, findes der ingen faste trafikregler, når det handler om, hvad man må dele med hinanden. Dét, sammenholdt med en gennemseksualiseret kultur, resulterer i rykkede grænser for, hvornår noget er intimt og privat.

Direktør og psykolog Anna Bjerre fra rådgivningen Girltalk.dk har fulgt de seneste dages historier om gymnasieelevers deling af nøgenfotos, sexvideoer og udstilling af deres sexliv i interne skoleblade. Historier, der ifølge hende viser, at ungdomskultur i dag er lig med sex.

»Der er sikkert en hel masse unge, der vil sige, at det her ikke er noget problem, og at de voksne ikke skal være så sippede, men jeg møder de piger, som ikke har det godt med det. Jeg møder dem, der føler sig mærket for hele livet.«

De piger, der kontakter Anna Bjerre, har det som om, folk på gaden kan se det. At der står skrevet »luder« i panden på dem med typer så store som den stigmatisering, de selv føler. Anna Bjerre har hørt historier om nøgenbilleder, der er blevet sendt ud på skolen. Om piger, som har følt sig presset til sex for ikke at blive holdt ude af inderkredsen. Og historier om de såkaldte »slitage-penge«, hvor en fyr ejer en pige, hvis han først har været sammen med hende og skal have penge, hvis andre i omgangskredsen går i seng med hende.

»Unge piger siger ofte til os: »Jeg vil bare gerne elskes for den, jeg er«. Men det er jo vanskeligt, når de samtidigt sender nøgenbilleder til en fyr, som de så håber vil elske dem. Så har de allerede indledt relationen på et falsk grundlag. Hvis de gerne vil holdes af på grund af andet end bare den seksuelle adfærd, så er det interessant, at de alligevel vedligeholder og understøtter en adfærd, der er seksualiserende.«

Mange uskrevne regler

Alle gør det. Sådan siger de unge til hinanden. Alle drikker, ryger hash og tager nøgenfotos. De myter fortæller de unge hinanden så mange gange, at det til sidst bliver virkelighed.

»Når man har en ungdomskultur med en norm om, at man viser sig selv frem på sociale medier, kan det være svært at være den, der stiller sig frem og siger stop. Det er blevet forbudt at have en grænse. Så bliver man opfattet som snerpet. Der er mange uskrevne regler i det her,« siger Anna Bjerre.

Paradise Hotel, selfiekulturen og den offentlige seksualisering spiller helt sikkert en stor rolle. Men de voksne, der burde være rollemodeller, er ikke meget bedre selv, lyder det fra hende:

»Voksne singler sender også nøgenbilleder til hinanden over telefonen og viser dem frem til vennerne. Men de unge er langt mere skrøbelige, og det er med til at skabe et verdensbillede for dem, der simpelthen ikke er bæredygtigt. De unge eksperimenterer, som de altid har gjort, men i dag er der et langt større publikum til den proces kontra for 20 år siden, hvor man kun havde nærmiljøet til at se på.«

Forældrene skal mere på banen, lyder det fra organisationen Sex & Samfund. Her ved man fra undersøgelser, at nutidens unge faktisk ikke taler særligt meget med deres forældre om seksuelle emner.

»Forældre skal i kritisk og nysgerrig dialog med deres børn om, hvad de bruger de sociale medier til. For vi har slet ikke set det sidste i forhold til de sociale mediers udvikling,« siger Morten Emmerik Wøldike, sociolog og projektleder i Sex & Samfund.

Når både drenge og piger kan finde på at medvirke til eksempelvis at dele nøgenfotos ulovligt, handler det om, at medieudviklingen går så stærkt, at der simpelthen ikke er blevet udviklet en ordentlig samtaleform eller et fælles moralkodeks blandt de unge.

»Hvis man lægger alt muligt op på Snapchat, hvorfor så ikke også lægge en video af en nøgen pige op? Skellet mellem det private og det offentlige bliver hele tiden udfordret. Ting, som man ellers gjorde for sig selv, kan man nu godt gøre, imens andre ser på. Man kan gramse på hinanden og stikke en finger op til en gymnasiefest, og når man gør det, tager andre måske billeder af det og lægger dem op et sted,« siger Morten Emmerik Wøldike.

Han ser de seneste dages eksempler som et udtryk for, at der mangler en seksualundervisning, hvor eleverne får diskuteret, hvad man egentlig deler med hinanden. Fra fagpersoner som lærere oplever han også en tøven i forhold til, hvordan man bedst skal rådgive børn og unge om emnet.

»Vi har jo forskellige opfattelser af vores intime grænser, og hele seksualiseringen gør det endnu sværere at sætte en grænse, der gælder for alle. Det gør det også sværere for de unge at navigere i: Hvad jeg har lyst til? Hvad vil jeg absolut ikke?«

LÆS MERE