»Det er både uddannelse og religiøst«

Dokumentarfilmen »Going Clear« får premiere søndag og rejser en hård kritik af Scientology. Vi giver et nuværende og tidligere medlem lejlighed til at forholde sig til kritikken. For hvem har mest ret?

Det var »katastrofalt«, da han som ung fandt ud af, at han ville læse til ingeniør.

»Det kedede mig så forfærdelig meget,« siger Hans Juel.

I den periode læste han meget. Alt fra Freud og Jung til andre tunge forfattere. På en eller anden måde var han en smule søgende midt i den kedelige tåge, der fulgte hans tilværelse. Lige indtil den dag Scientology afbrød kedsomheden.

»Jeg var så heldig, at jeg kommer gående op ad Strøget i København en dag og bliver tilbudt en personlig samtale. Hvad var det for noget? »Jamen, det var Scientology«. Og så fik jeg en lang samtale, og næste dag sad jeg på kursus,« siger Hans Juel. I dag er han 70 år.

»Jeg følte, der var noget, der var spændende i tilværelsen. Det var dér, jeg pludselig opdagede, at der var mere end bare kroppen. Der var noget, man kunne bruge sig selv til.«

Han har stort set været på kursus lige siden. Om aftenen efter arbejde. I weekenderne. I over 40 år.

»Jeg kunne også mærke det på mit arbejde. Jeg havde utrolig meget lettere ved at tale med folk og få dem til at gøre det, som de skulle gøre. De kunne forstå, hvad de skulle gøre. Jeg har aldrig haft problemer siden med at få arbejde. Jeg har aldrig været arbejdsløs,« fortæller han, efter at have sat telefonen til at optage vores samtale.

Scientologys europæiske hovedsæde ligger på Jernbanegade 6 i indre København. Scientologer fra hele Europa dukker op for at tage kurser, selv om medlemsskaren ifølge dokumentarfilmen er stærkt faldende. Men ifølge Anette Refstrup, informationschef i Scienology-kirken, er antallet af scientologer i Danmark og globalt »helt klart stigende«.

»Over de seneste ti år alene har kirken oplevet en større ekspansion end over de tidligere 50 år samlet set. Tænk på, at den første Scientology-kirke blev åbnet i 1954, og at der i dag er over 11.000 kirker, missioner og tilknyttede grupper over hele verden. Husk også på, at dem, der nu påstår noget andet, er tidligere medlemmer, som har det til fælles, at de forlod kirken for mere end ti år siden, og for dem er det nu vigtigt at få det til at se ud, som om det ikke går godt for kirken,« forklarer Anette Refstrup via mail.

Hun er efterfølgende ikke vendt tilbage på et opfølgende spørgsmål om, hvor mange medlemmer der præcist er.

Anette Refstrup oplyser, at Church of Scientology Europe i dag ejer bygninger i København på Jernbanegade 6, Vesterbrogade 22 og Cort Adelers Gade 8-10. Derudover ejer de Fabriksparken 15 i Glostrup og Karlslunde Strandvej 87 i Karlslunde. Samtidig ejer Scientology Kirken Danmark bygningen på Nytorv 11-13, som i øjeblikket er under renovering.

Forretning?

Det tog Hans Juel et par år at nå tilstanden »clear«. En tilstand, hvor du er renset for alle fobier og negative erindringer. I dag er han nået toppen. OT-niveau otte. De niveauer, der til sidst gør dig i stand til at handle uden brug af kroppen. Din sjæl, din ånd, kan forlade kroppen. Bevidst.

Det er også opnåelsen af disse niveauer, som koster penge. 150.000 kr. for de første tre niveauer, hedder det sig.

»Dels er der mange, der er involveret i det. Min uddannelse for mange år siden kostede 1,5 millioner kroner,« siger Hans Juel.Men er der ikke forskel på, når det er en religion, og når man taler uddannelse? »Det hænger jo sammen. Det er både uddannelse og religiøst. Hvis jeg nu sidder med dig og skal bruge 50 timer på at få dig igennem nogle kurser, så kan jeg jo ikke gøre det gratis. Jeg skal jo have mad på bordet. Du kan ikke køre en hel organisation med alt, hvad der hører sig til, uden penge. Jeg synes, det er rørende billigt.« Selv siger han, at han bruger omkring 25.000 kroner om året på Scientology.

»I mit budget er det altså peanuts.«

Han donerer også penge til organisationen:

»Det er mit liv.«

HBOs nye dokumentarfilm »Going Clear« skildrer blandt andet Scientology som en organisation, der har meget lidt med religion at gøre. Ifølge Scientology fik organisationen aldrig mulighed for at forklare sig. Forsvare sig.

Oprindeligt skulle Hans Juel forholde sig til kritikken som menigt medlem. Men efter en snak med Anette Refstrup om interviewet med Berlingske blev det besluttet, at det skal informationschefen stå for.

Tidligere medlemmer har gentagende gange været ude og fortælle om de millioner af kroner, de har brugt på åndelige kurser og donationer. Til det siger Anette Refstrup, at de for det første er et anerkendt trossamfund i flere lande. Heriblandt Sverige, England, Holland og USA – dog ikke i Danmark.

»I nogle religioner betales der tiende, i andre betaler man for leje af kirkebænke, og i vores del af verden betales udgifterne over skatten. I Scientology-kirken bidrager medlemmerne for den åndelige vejledning og de kurser, de ønsker at deltage i. Vi har ikke indsamlet besiddelser gennem hundrede af år som andre religioner, og vi får ingen statsstøtte, så vi er en del af nutidens økonomiske systemer,« siger hun.

»Going Clear« hævder også, at der foregår skattesnyd. Filmen hævder bl.a., at organisationen udnytter sin skattefritagelse til at samle millioner af dollar i ejendomme og donationer. Ifølge Anette Refstrup er det dog en påstand »helt uden hold i virkeligheden«.

»I forbindelse med det amerikanske skattevæsens anerkendelse af Scientology-kirken som trossamfund, gennemgik kirken den mest tilbundsgående og omfattende undersøgelse, nogen organisation nogensinde har været igennem i det amerikanske skattevæsens historie. Hvis der havde været nogen uregelmæssigheder i kirkens rapportering og afregning af skat, ville det være kommet frem i den sammenhæng.«Hvorfor tror du, at tidligere medlemmer kritiserer Scientology? »Det er jo mennesker, der kom ind dengang for lang tid siden, hvor der bare skulle gøres noget arbejde. Og så har de gjort det så dårligt, at de blev vippet ud, fordi de ikke nåede at få øvet sig nok i det. Det er jo det, de går og dramatiserer nu, de her »dramaqueens« rundt omkring i verden og her i Danmark. Og så kan de tjene penge på at være »dramaqueens«,« siger Hans Juel.

HemmelighederDokumentaren beskriver også, hvordan Scientology forsøger at forhindre tidligere medlemmer i at sladre om organisationens hemmeligheder. Anette Refstrup fortæller, at næsten alle Scientologys skrifter er offentligt tilgængelige – flere skrifter end nogensinde før.

»Når vi taler om de konfidentielle materialer, udgør de mindre end én procent, og de er konfidentielle i den forstand, at kun scientologer, som har nået et vist niveau i åndelig udvikling, kan studere dem,« siger Anette Refstrup.

Kritikere mener, at det er, fordi de på den måde kan sælge det igen, men det afkræfter Hans Juel.

»Det passer ikke. Du skal være moden til at tage det næste skridt. Du bliver nødt til at modne dig selv, så du kan forstå det og bruge det. Desværre er der nogle, der synes, det er morsomt at lægge det ud på nettet.«

Hans Juel har flere gange oplevet »flashbacks« til tidligere liv. Han tror på, at vi gentager livet. Liv efter liv. »Det er også det, der gør det sjovt at være scientolog. For man er ikke så bange for at sige, »nå ja ja, det har jeg prøvet engang«. Hvorfor gider man se på gladiatorer slå hinanden ihjel? Der er nogle af os, der har prøvet det.« Har du prøvet det? »Det lover jeg dig. Jeg var nede i Rom her for noget tid siden sammen med min kone. Og selvfølgelig skal vi også se Colosseum. Vi står i kø og kommer ind og kigger ned i arenaen. Så fik jeg bare den der... Det var ikke rart. Der kom en dårlig følelse. Min mavefornemmelse var ikke rar. Det er et gammelt billede, der er kommet op, som jeg ikke har fået bearbejdet.

Fra et tidligere liv?

»Ja ja. Jeg har aldrig været i Rom før. Rom har aldrig interesseret mig ret meget.«