Det er allerede nu muligt at stemme til valg i november

I november er der valg til kommuner og regioner, men allerede fra tirsdag er det muligt at afgive sin stemme.

Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. I november bliver det afgjort, hvem der skal lede landets 98 kommuner og fem regioner de næste fire år. Allerede tirsdag er det muligt at afgive sin stemme til kommunal- og regionsrådsvalget, der finder sted 21. november.

Der er nemlig åbnet for, at man over hele landet kan brevstemme.

Der er kommunal- og regionsrådsvalg i november hvert fjerde år, og der skal afgives to stemmer per person. Det skyldes, at der både er valg til kommuner og til regioner.

Det seneste kommunal- og regionsrådsvalg var i 2013, hvor over tre millioner mennesker stemte.

En stor del af stemmerne var brevstemmer, og netop antallet af brevstemmer satte rekord ved seneste kommunalvalg. Dobbelt så mange valgte den stemmemetode i 2013 i forhold til valget i 2009.

Selv om det kaldes at brevstemme, er der ikke tale om, at man sender et brev. Derimod skal man dukke op ved Borgerservice i kommunen og udfylde stemmesedler både til kommunalvalget og til regionsrådsvalget.

Hvis man brevstemmer, har man ikke mulighed for at stemme på selve valgdagen. Dog kan man stemme lige så mange gange, man har lyst til, hvis man ombestemmer sig.

Den sidste dag, man kan brevstemme til valget, er 17. november indtil klokken 16.

Også i Norge er det populært at brevstemme.

I september var der valg til Stortinget, Norges svar på Folketinget. Her benyttede over en million vælgere - svarende til omkring 27 procent af alle vælgere - sig af muligheden for at brevstemme.

/ritzau/