»Det eneste, vi kan gøre, er, at lukke hele Dyrehaven af, men det tror jeg ikke, vi har hjemmel til«

Selvom både politi, natteravnene, Naturstyrelsen og samaritanere var til stede, da 8.000 gymnasieelever festede i Dyrehaven, forhindrede det ikke, at flere elever kom på hospitalet og at haven blev svinet til. Skovrider i Dyrehaven kan ikke se, hvordan man skal løse problemet. Manglende ansvarstagen er problemet.

8000 gymnasieelever mødtes i Dyrehaven til den årlige puttefest. Oprydningen tog tre dage. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er et problem. Men det er et problem, vi ikke kan løse.«

Sådan siger Hans Henrik Christensen, der er skovrider i Dyrehaven, om den kæmpefest, der for nylig blev afholdt i Ulvedalen i Dyrehaven i København.

8.000 gymnasieelever var samlet. Flere af dem røg på hospitalet og enkelte var i livsfare.

Og haven stod foran tre oprydningsdage og spildte penge.

»Vi har haft i alt 50 gymnasieelever herude til at hjælpe med oprydningen, mens vi selv har haft fem mand på i tre dage til at rydde op. Det koster en masse penge. De penge kunne vi jo have brugt på noget andet,« siger han.

Naturstyrelsen har ingen at hænge ansvaret for affaldet op på. Festen bliver arrangeret via de sociale medier, og derfor er der ingen, der reelt står som ansvarlig for at organisere festlighederne.

»Når vi laver vores kæmpe events herinde som for eksempel Humbertusjagten, så har vi en aftale med arrangørene om retningslinjerne, men her er der ingen, som vi kan snakke med. Vi kan snakke med gymnasierne og elevrådene, men hverken vi eller politet kan tage fat i nogen, og sige 'det er jer, der har organiseret det', i står til ansvar. Der er ikke nogen organisation, vi kan snakke med,« siger Hans Henrik

Christensen og fortsætter:

»Det eneste, vi kan gøre, er, at lukke hele Dyrehaven af, men det tror jeg ikke, vi har hjemmel til.«

Problem for dyrene

Dyrehaven er i sin grundtanke indrettet til, at den kan huse mange besøgende. Men gæsterne fra gymnasierne efterlod alligevel nogle spor, som ikke var befordrende for dyrelivet.

»Der ligger glasskår i græsset, og det kan vi ikke sådan fjerne. Det er selvfølgeligt et problem, for dyrene kan skære sig på glasset,« siger Hans Henrik Christensen.

Han tilføjer, at dyrene kun på dagen søgte ud i yderområderne i haven, men at de ikke længere lider overlast.

Selvom dyrene kan skære sig på glasskårene, så har plantelivet ikke taget skade, mener Hans Henrik Christensen.

»Det så jo skrækkeligt ud og det gav en masse irritation, men det er ikke som sådan gået udover haven herude.

Vi har stadig mange besøgende, det ændrer sig ikke sådan. Det eneste er, at folk ryster på hovedet, når de ser, hvordan her ser ud,« siger han og tilføjer:

»Og så koster det her en masse penge for os at rydde op.«

En svær løsning

»Vi prøver primært at forhindre, at der kommer lydanlæg herind. Det er musikken, der holder festen i gang, og den kan vi fjerne gennem natursbeskyttelsesloven. Vi har ret til at konfiskere lydanlæg,« siger han.

Hans Henrik Christensen er ikke sikker på, hvad den endelige løsning på problemet er, men fastholder, at de har dialog med gymnasierne.

»Jeg mener, at medieomtalen er rigtig hjælpsom, og jeg håber, at det vil sætte mere fokus på festen til næste år,« siger han.