»Det, der ikke må ske, er sket«

Onsdag afgik den 43-årige betjent, som tirsdag morgen i Albertslund blev skudt på klos hold, ved døden. En mistænkt og nu sigtet 26-årig mand nægter sig skyldig.

På stedet, hvor betjenten blev skudt ved politistationen i Albertslund, voksede blomsterhavet sig større og større, imens familie, venner, kollegaer og borgere lagde vejen forbi med blomster, lys og breve til den dræbte.Foto: Martin Sylvest Fold sammen
Læs mere

En tydeligt mærket politidirektør stod sidst på eftermiddagen onsdag frem foran politigården i Albertslund med en trist besked.

»Det, der ikke må ske, er sket,« sagde Kim Christiansen på det interimistiske pressemøde:

»Vi har mistet en rigtig god kollega. Her i eftermiddag døde vores kollega, som blev skudt i går morges. Alle vores tanker går nu til hans familie, til hans børn og hans nære kollegaer. Jeg kan sige på vegne af alle her hos Vestegnens Politi, at vi er dybt berørte af situationen. Jeg kan også godt tage munden fuld og sige, at det gælder hele dansk politi.«

Politidirektøren frabad sig af samme årsag kritiske spørgsmål til håndteringen af sagen.

»Når vi er kommet os lidt, skal vi nok stå til disposition og besvare spørgsmål i de kommende dage,« lød det fra politidirektøren.

Kim Christiansen beskrev den afdøde som »en meget dygtig, anerkendt og velrenommeret betjent«. Den 43-årige betjent havde arbejdet i hundesektionen i en årrække og var ifølge politidirektøren vellidt bredt i kredsen.

Skudt på klos hold

Tirsdag morgen omkring klokken 8.20 blev den 43-årige betjent skudt på klos hold med en kaliber .22-pistol ved parkeringsrampen foran politigården i Glostrup. Selv om der samme dag var melding om, at han var uden for livsfare, forværredes betjentens tilstand, og han afgik 14.18 ved døden på Rigshospitalet med sine pårørende ved sin side.

En formodet gerningsmand, en 26-årig mand fra lokalområdet, blev kort efter skyderiet anholdt. Aftenen før havde en lokal skytteforening advaret politiet om, at de mistænkte den pågældende for at have stjålet en kaliber .22- pistol fra skytteforeningen, men hos politiet vurderede man samme aften, at denne politiopgave kunne vente til tirsdag. En reaktion, som set i bakspejlet kunne ønskes havde været en anden, lød det tirsdag fra Københavns Vestegns Politi.

Den 26-årige blev onsdag morgen fremstillet i grundlovsforhør, hvor det kom frem, at han i 2012 blev idømt otte måneders fængsel for at skyde efter politiet ved samme politi­station i 2012 med en hardball-pistol. Det kom også frem, at manden, som har bopæl i Hvissinge nær Glostrup, over for sin familie har givet udtryk for, at han ville »finde en pistol og skyde politifolk«. Ifølge anklagemyndigheden har moderen forklaret, at hun opfattede det som tomme trusler.

Den sigtede nægter sig skyldig.

Da det onsdag stod klart, at betjenten var afgået ved døden, viste flere sympati med hans efterladte. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortæller i en pressemeddelelse, at han modtog beskeden »med stor sorg«.

»Hele Danmark sørger med jer«

»Jeg er ulykkelig på de pårørendes vegne over deres uerstattelige tab. Ingen kan få smerten, der har ramt de efterladte, til at gå væk. Men I skal vide, at hele Danmark sørger med jer.«

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udtaler ligeledes onsdag eftermiddag, at »det er med stor sorg, at jeg har modtaget beskeden om, at en vores politibetjente i dag har mistet livet«.

»Det er ulykkeligt og komplet uretfærdigt. Min dybeste medfølelse går til hans pårørende i denne smertefulde stund. Mine tanker går også til betjentene i Københavns Vestegns Politi, der har mistet deres kollega,« udtaler Søren Pape Poulsen.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg udtrykte i en pressemeddelelse bekymring over den seneste optrapning af vold mod offentlige ansatte.

»Det er mit håb, at hans tragiske død kan minde os alle om, at det aldrig må blive hverdag, at politifolk eller andre yder det største offer som led i deres arbejde. Mine tanker og dybeste medfølelse går til familie og pårørende, som lige nu står i den sværeste situation af alle,« siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg:

»Jeg ved, at han var en dygtig politimand, en god kammerat og en afholdt kollega. Han efterlader en tom plads i vores rækker, som vil være der længe.«