»Det burde forbydes« – Salget af tyggetobak eksploderer

Tobaksproducenterne tager nye midler i brug for at nå de forbrugere, der er trætte af cigaretlugt og skadelige effekter. Det er en af pointerne i Tænketanken Mandag Morgens rapport om tobaksindustriens nye strategier. Særligt tyggetobak, som er en dansk version af den svenske snus, får bedre fat i de danske forbrugere. Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger advarer om, at snusen kan have helbredsmæssige konsekvenser.

Salget af tyggetobak eksploderer. Nikolaj Sjøgaard Andersen på 20 år er en af dem, der bruger snus og tyggetobak. Han bruger både dansk tyggetobak og svensk snus, afhængigt af hvad han kan få fat i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nikolaj Andersen er 20 år. Han har brugt snus og tyggetobak, siden han som 16-årig brugte det til at kvitte cigaretterne:

»På det tidspunkt røg jeg meget, og jeg gad ikke gå rundt og stinke af cigaretter. Så var snusen en god måde at holde op med at ryge,« siger han.

Nikolaj Andersen er født og opvokset i Tarm i Vestjylland. Han går i 3.g på HTX i Skjern og er i København, fordi han skal til koncert med rapperen Stormzy.

På hans gymnasium skal man egentlig gå ud i skolegården, hvis man skal bruge snus, men den lille tobakspose under overlæben er nem at skjule:

»Der er regler om, at vi skal gå ud i rygeskuret, hvis vi skal tage snus, men lærerne opdager ikke, hvis man tager det i timen,« siger han.

De fire år med snus i og uden for klasseværelset kan dog mærkes i munden:

»Jeg begynder at blive øm i tandkødet, og det er dyrt at blive ved med. Jeg har prøvet at stoppe flere gange, men det er ikke lige gået efter planen,« siger Nikolaj Andersen.

Snus og den nye type tyggetobak er små poser med tobak og andre ingredienser, nogle gange tilsat smage som mint eller lakrids. Brugen af snus er især udbredt i Sverige og Norge, mens det i Danmark er ulovligt at sælge snus.

Men det er lovligt at sælge tyggetobak, der ligner til forveksling, og netop tyggetobakken bliver mere og mere populær blandt danske forbrugere.

»En måde at omgå dansk lovgivning«

Forskellen på den ulovlige snus og den lovlige tyggetobak er meget lille, fortæller Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg-Frederiksberg Hospitaler:

»Tyggetobak er snus skåret på en lidt anden måde, og så vidt jeg kan skønne, er det udelukkende en måde at omgå den danske tobakslovgivning. Med ekstrem stor sandsynlighed er helbredsrisiciene de samme som ved snus. Jeg synes, det burde forbydes, da snus er forbudt,« siger Charlotta Pisinger.

At tyggetobak fremstilles for at omgå den danske tobakslovgivning kan man også læse i den rapport om tobaksindustrien, som Tænketanken Mandag Morgen har lavet med støtte fra Kræftens Bekæmpelse. Her står der om tyggetobakken:

»Det er ikke lovligt at sælge snus i Danmark, så derfor har man udviklet tyggetobak, som nogle gange kaldes for pseudosnus.«

De negative helbredseffekter af snus er omdiskuterede, og der er endnu ingen sikker kobling mellem snus og cancer. Og da den nye type tyggetobak i poser er et nyt produkt – dog med samme indholdsstoffer som snus, blot med tobak skåret på en anden måde – kan der gå mange år, før forskningen kan give svar på, hvorvidt tyggetobak giver kræft og andre sygdomme.

Ifølge Charlotta Pisinger er der i forskningen kraftige indicier i retning af alvorlige konsekvenser ved svensk snus og dansk tyggetobak:

»En ny meget grundig og omfattende gennemgang af al eksisterende viden om svensk snus, lavet af det norske Folkehelseinsitituttet, viser, at der er mulig sammenhæng mellem svensk snus - og dermed formentlig også tyggetobak - og øget risiko for sukkersyge, for at dø, hvis man får slagtilfælde eller blodprop i hjertet, for kræft i bugspytkirtel og spiserør samt risiko for, at gravide, der bruger det, føder for tidligt,« siger Charlotta Pisinger.

 

Nikolaj Sjøgaard Andersen bruger snus eller tyggetobak af mærket Oden's. De små poser lægges under overlæben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Svar på efterspørgsel

Salget af tyggetobak steg i perioden august 2018-august 2019 med 62,5 procent i forhold til samme periode året før, fremgår det af Tænketanken Mandag Morgens rapport om tobaksindustrien.

Tyggetobakken er kun på markedet, fordi kunder efterspørger den. Det mener direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne, Tine Marie Andersen:

»De røgfri produkter som tyggetobak og nikotinposer er svar på en efterspørgsel fra vores kunder. Vores kunder er blevet mere sundhedsbevidste, og de ønsker blandt andet produkter, som er mindre skadelige end cigaretter, og hvor man undgår for eksempel røglugt,« siger Tine Marie Andersen.

Hun understreger, at snus og tyggetobak ikke er sunde produkter, men at de, ifølge hende, kan hjælpe rygere til at blive røgfri:

»Tal fra Norge viser, at i takt med at brugen af snus stiger, så falder brugen af cigaretter,« siger hun.

Tine Marie Andersen henviser også til et globalt studie publiceret i tidsskriftet The Lancet i 2017. Her fandt forskere en øget risiko for spiserørs- og mundhulekræft ved brug af den tyggetobak, der bruges i visse andre lande, men kunne ikke finde samme risiko ved brug af svensk snus og lignende produkter - som eksempelvis den tyggetobak, der sælges i Danmark.

Adspurgt om det er rigtigt, at tyggetobak er en måde at omgå tobakslovgivningen, svarer Tine Marie Andersen:

»Man kan ikke omgå en lovgivning, når man netop efterlever den. Tyggetobak er tilladt at sælge i Danmark, og tobakken i tyggetobak er meget lig tobakken i nordisk snus – helbredsrisiciene er stort set de samme, og bred samt uafhængig forskning har påvist, at nordisk snus er langt mindre skadeligt end cigaretter. Det nuværende EU-forbud mod salg af snus baseres på undersøgelser af amerikansk snus, der er et helt andet produkt.«

»Man må reklamere for dem«

Senest er tobaksindustrien også begyndt at lave tobaksfri snus, der ligner snus og tyggetobak til forveksling. Nikotinposerne indeholder i stedet plantefibre og nikotinsalte. Nikotinsaltene bliver hurtigere optaget i blodet end nikotin fra tobak, og det kan være problematisk, siger Charlotta Pisinger:

»Nikotinposerne er formodentlig endnu mere afhængighedsskabende end almindelig tyggetobak.«

Det, at poserne ikke indeholder tobak, gør også, at reglerne er meget mindre restriktive:

»Fordi poserne ikke indeholder tobak, må man sælge til unge mennesker, man kan lave tilbud, som man ellers ikke må med tobaksprodukter, og man kan reklamere for dem,« siger Charlotta Pisinger.

Hun understreger også, at nikotin i sig selv blandt andet øger puls og blodtryk og nedsætter insulinfølsomhed, og dermed giver øget risiko for sukkersyge.

Selv om man i Kræftens Bekæmpelse ikke er begejstrede for hverken tyggetobak eller nikotinposerne, har tyggetobakken i det mindste ikke de samme problemer med passiv rygning, som cigaretter har:

»Det er en god idé, at tobaksproducenter laver nogle andre produkter end cigaretter – produkter, der kun skader brugeren selv,« siger Niels Them Kjær, projektchef i Røgfri Fremtid, Kræftens Bekæmpelse.

Snusen kan også have andre konsekvenser end de helbredsmæssige, fortæller Nikolaj Andersen. En tur i byen i Varde endte ikke helt, som han ønskede:

»Jeg var i byen, hvor jeg mødte en, hvor jeg lige havde taget en skive i, men da hun opdagede snusen, var der ikke mere kys den aften,« siger Nikolaj Andersen.

27/2 kl 13:55. Artiklen er blevet opdateret med kildehenvisning på Charlotta Pisingers udtalelser om helbredsrisici, samt en præcisering af citatet om samme.