Det betyder den nye aftale for landets skolebørn: Ingen præcis dato for fuld genåbning af skolerne

Børnene er snart på vej tilbage i skole, men ikke med fuldt fremmøde, og der er ikke sat en præcis dato for det. Fra 6. april vil 5.- til 8.-klasserne imidlertid kunne møde i skole hver anden uge.

 
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et doorstep planen for en langsigtet genåbningsplan i Danmark efter lange forhandlinger på Christiansborg. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Flere børn kan nu se frem til at komme mere tilbage i skole efter påske.

Gårsdagens aftale mellem regeringen og Folketingets partier på nær Nye Borgerlige har sat rammerne for en genåbning af det meste i samfundet, og her er naturligvis også blevet lagt en plan for skolebørnene.

Nærmere betegnet kan skoleeleverne fra 5. til 8. klasse vende tilbage til undervisningen fra 6. april med 50 procents fysisk fremmøde, hvilket svarer til hver anden uge. Elever fra 4. klasse og ned er allerede tilbage i skole på fuld tid.

»Jeg tror, at det, at man allesammen kommer tilbage, betyder, at folk begynder at glæde sig,« sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr i nat til Ritzau:

For mange vil genåbningerne af skolerne muligvis ikke være den helt store gavebod, som de havde håbet. På trods af at der er tale om en plan for »fuld genåbning«, er der ikke sat nogen dato for, hvornår skoleklasserne kan vende tilbage i skole med 100 procents fremmøde.

Afgangselever i grundskolerne samt på ungdoms- og voksenuddannelser i hele landet må efter gammel aftale også møde 50 procent. Aftalen indeholder heller ikke præcis dato for 100 procents fremmøde for dem.

Den seneste ændring for børnenes fremmøde trådte i kraft mandag. Her er der kun fuldt fremmøde for alle elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser på Bornholm og landets andre ikkebrofaste øer.

Når vaccinationen af de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er gennemført, er det udgangspunktet, at skoler og uddannelser kan genåbne fuldt ud. Ifølge vaccinationskalenderen vil det være i slutningen af maj. Men denne dato skubbes frem og tilbage alt efter vaccineleverancerne til Danmark.

Frem til den milepæl vurderer aftalepartierne ved hver faseovergang, om der er grundlag for at få endnu flere børn og unge fysisk tilbage. Der overvejes i den forbindelse fleksible modeller – for eksempel med fokus på udendørs aktiviteter, forskudt fremmøde, delt fysisk undervisningstid mv. samt regionale og lokale modeller.