Det betaler sig at hjælpe de svageste

En gennemgang af danske og internationale studier viser, at den dyrt købte hjælp til socialt udsatte tjener sig ind igen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene er godt givet ud, når praktiserende læger rådgiver alkoholikere ud af deres misbrug, og når narkomaner bliver behandlet med metadon.

Det viser en ny analyse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), som har gennemgået 19 danske og internationale studier for at undersøge, hvorvidt det er en god forretning at hjælpe de svageste i samfundet.

»Vi kan konkludere, at der over for særligt stofmisbrugere og alkoholikere er gode samfundsøkonomiske gevinster ved at bruge penge på behandlingsindsatser,« siger professor Jacob Nielsen Arendt fra KORA, som står bag analysen, der er bestilt af Rådet for Socialt Udsatte.

Ifølge KORA-analysen giver lægekonsultation til alkoholikere pengene op til 39 gange igen inden for en toårig periode, og det er dermed den indsats, der tjener sig bedst ind igen. Metadonbehandling til stofmisbrugere viser sig også at være en fornuftig investering for samfundet. Det giver pengene op til 13 gange igen.

»De økonomiske gevinster for samfundet kommer i form af for eksempel besparelser på sundhedsydelser og besparelser i forhold til kriminalitet og trafikulykker, som den socialt udsatte ville have været involveret i, hvis ikke personen havde fået hjælp,« lyder forklaringen fra Jacob Nielsen Arendt.