Det begyndte med et tweet fra en mor. Nu diskuterer danske coronaeksperter på tiende dag

Danske coronaeksperter er vidt uenige om, hvorvidt det er en fejl, at børn under 18 år ikke længere tilbydes vaccine mod covid-19 i Danmark.

Siden 1. juli har det ikke været muligt at få sit mindreårige barn vaccineret mod covid-19 i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: A. Pérez Meca/Europa Press/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christina Brøndsholm Andersen fik sig en overraskelse – og besluttede sig for at dele den med internettet.

»Vidste du, at danske børn fra 1. juli 2022 nægtes en vaccine mod covid-19?« spurgte hun på Twitter med henvisning til en udmelding fra Sundhedsstyrelsen. Her fremgår det, at det fra 1. juli ikke længere var muligt at få sit barn under 18 år vaccineret mod corona.

»Nej, det vidste jeg heller ikke. Vi har en godkendt vaccine, der beskytter mod senfølger og livstruende tilstande, men vores sundhedsmyndigheder nægter at bruge den. Det er en skandale.«

Og så begyndte en ophedet diskussion om vaccination, som nu har varet mere end ti dage. Det skriver TV 2.

Under pandemien er Sundhedsstyrelsens anbefalinger om vaccination af børn løbende blevet ændret. Da den nye og særdeles smitsomme deltavariant i november 2021 bredte sig, skulle børn vaccineres for at beskytte ældre borgere og for at mindske smitten. Da den endnu mere smitsomme omikronvariant kom til, blev anbefalingen ændret til, at børnene skulle vaccineres for at undgå at udvikle den sjældne MIS-C.

I juni lød det så på et pressemøde, at børn ikke blev særligt syge – og at man i bakspejlet ikke havde fået meget ud af at vaccinere børnene. Børn og unge, som er i særligt øget risiko for et alvorligt forløb med corona, har fortsat mulighed for at blive vaccineret efter individuel vurdering af en læge.

Spørgsmålet om, hvorvidt det fortsat bør være muligt for børn at blive vaccineret, splitter danske eksperter.

»Et rigtig dårligt stykke arbejde«

Blandt de, der mener, at Sundhedsstyrelsen har begået en fejl, finder man læge på klinisk immunologisk afdeling på Odense Universitetshospital Mike Bogetofte Barnkob.

Han er, skriver han på Twitter, nervøs for, at børn, der kunne have gavn af vaccinen, ikke får det.

Ifølge professor ved Scripps Research Institute i USA Kristian G. Andersen gør Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut »et rigtig dårligt stykke arbejde lige for tiden«, idet den ikke oplyser befolkningen ordentlig om vaccination, boosterstik og risiko.

Også Astrid Iversen, professor i immunologi og virologi ved University of Oxford, mener, at børn fortsat skal vaccineres.

Børn bør vaccineres for deres egen skyld, skriver hun. De bliver mindre syge, får færre senfølger, og det er på sin plads med et forsigtighedsprincip, da man ikke ved, »hvordan de langvarige konsekvenser af gentagne reinfektioner vil være.«

Astrid Iversen har ligeledes tidligere denne sommer kaldt det en direkte skandale, at de allerældste danskere ikke allerede nu automatisk bliver tilbudt et fjerde stik.

»Små ulemper står ikke længere klart over små fordele«

Omvendt påpeger professor og farmaceut på Syddansk Universitet, Anton Pottegård, at meget få børn er blevet alvorligt syge som følge af covid-19. Desuden er de danske børneafdelinger ikke overbelastede,

»Effekt på smittespredning er meget begrænset. Effekt på sygdom ligeså, da risiko i udgangspunktet er voldsomt lavt,« skriver Anton Pottegård på Twitter.

»Små ulemper står ikke længere klart over små (endnu mindre) fordele.«

I et e-mail-svar til TV 2 oplyser Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, at børn med særlig risiko stadig har mulighed for at blive vaccineret mod covid-19.

Hun oplyser samtidig, at man i øjeblikket er i gang med at genbesøge det foreløbige planlægningsgrundlag for vaccinationsprogrammet for dette efterår og vinter.

»Herunder i forholdt til, hvilke målgrupper der skal tilbydes vaccination, opstartstidspunktet for programmet samt hvilke vacciner, der vil blive anvendt i programmet.«