Det bedste af begge verdener

Foto: Thomas Lekfeldt. Karl Kühlmann Selliken.
Læs mere
Fold sammen

Vi lever på mange måder i to verdener. Jeg er gammel nok til at huske en tid før internettet, og lad mig forsikre yngre læsere om, at dengang og nu ikke kan sammenlignes. Internettet var en gamechanger på linje med penicillin, præservativer eller Prinsgemalens pensionering. Og mens der er mange grunde til at udvise rettidig omhu omkring vores brug af teknologiske fremskridt, hører jeg ikke til de maskinstormere, der frygter den trykte bogs død, eller at nye generationer kun vil kommunikere digitalt, fordi det er for angstprovokerende for dem at tale ansigt til ansigt.

Derimod har vi alle muligheder for at nyde det bedste af alle verdener. For nylig skrev Weekendavisen om netop afdøde Robert B. Silvers, der i en menneskealder var redaktør på The New York Review of Books. Artiklen var ledsaget af et skønt billede af Silvers ved sit skrivebord. I baggrunden pryder bogreoler hele væggen, mens stabler af bøger fylder skrivebordet. Det gør dog også hans laptop, og ude i siden kan man lige skimte tastaturet til hans PC. Selv om Silvers, der blev født i 1929 – samme år som krakket på Wallstreet – angiveligt dikterede sine e-mails, tog han udviklingen til sig og brugte den til fortsat at udgive et fremragende blad, uden at give afkald på den trykte bogs lyksaligheder.

Mens CDen har svært ved at konkurrere med streaming og download af musik, går det slet ikke så dårligt for vinylen i disse år. Selv havde jeg i en årrække pakket min samling væk i en kasse og regnede inderst inde nok med, at det var et overstået kapitel, der var overhalet af udviklingen. Men for et par år siden købte jeg en fremragende pladespiller, der trods CD-afspiller, USB-stik og andet godt er designet som en hyldest til den amerikanske diner i 1950erne. Nu kan jeg frydefuld hive »The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars« frem og nyde David Bowies mesterværk, mens jeg beundrer det smukke omslag med teksten »To be played at maximum volume«. Så kan jeg føle mig ung og gammel på én gang.

På samme måde elsker jeg både brætspil og computerspil. Begge dele spiller jeg gerne sammen med gode venner. Men hvor det er nemt nok at tænde PCen og hygge sig med venner over mikrofonen, mens man sammen dræber zombier, nazister, terrorister eller lignende krapyl, kan det være svært at finde tid til at samle alle til en hyggelig middag og brætspilsaften så ofte, som man gerne ville. Især, hvis man som jeg bor i forstæderne, mens de fleste spilkammerater holder til i byen eller sågar i udlandet.

Men også her kommer den teknologiske udvikling mig til gode. Spilplatformen Steam, som jeg bruger til at spille førnævnte computerspil på, har nu udviklet en brætspil-simulator, så vi kan spille de gode, gamle (og nye) brætspil online, ligegyldigt om mine venner bor på Vesterbro eller i Wales. Med mikrofonen kan man fyre lige så mange dårlige vittigheder af eller komme ud i lige så mange skænderier om, hvorvidt man har brudt en alliance i Risk, som hvis man sad i samme stue. Og så er der endda en funktion, så man i raseri kan vælte spillepladen af bordet.

Efter påsken truer hverdagen på ny i morgen, men når pinsen kommer, kan man med fordel bruge fritiden på at nyde det bedste af begge verdener.