Desperate rejsende med taxa til Stockholm og Hamborg

Luftfartsselskaberne taber penge, og passagererne bander. Men der er andre, som kan være glade for askeskyen.

Københavns Lufthavn fredag morgen den 16. april 2010 uden flytrafik på grund af askeskyen fra en islandsk vulkan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Hoteller, toge og taxaer i Danmark har haft travlt, efter at det meste af flytrafikken i Nordeuropa i går blev aflyst. Asken fra den islandske vulkan ved Eyjafjallajökull har spredt sig over luftrummet mod sydøst, og det har gjort det uforsvarligt at flyve i det nordeuropæiske luftrum.

Læs også:Flytrafikken lammet til 02:00 i nat

Både flyselskaberne og rejsebureauerne er sammen med passagererne ramt af aflysningerne, men i andre brancher oplever man ekstra travlhed. Både i taxa- og togbranchen har man oplevet stigende efterspørgsel på alternative transportmuligheder, og hos hotellerne i Københavns Lufthavn melder man om flere værelses-bestillinger fra de strandede passagerer.

LIVE:Vulkan-asken minut for minut

Hos Hilton i Københavns Lufthavn har man mærket presset fra alle de passagerer, som hverken kan komme ud eller hjem.

Læs også:Tusinder af danskere strandet

- Der er travlt og hektisk. Vi har masser af gæster på hotellet, hvor deres fly er blevet aflyst. Det seneste døgn har været meget booket med gæster, der vil forlænge reservationerne, fordi de ikke kan komme hjem, siger en medarbejder i Hiltons booking-afdeling.

Hos DSB har antallet af passagerer også været overvældende. Flere rejsende har forsøgt at bestille plads på togene til både Danmark og Europa, så de alligevel kan komme af sted, når flyene ikke må lette.

Læs også:Vulkan kan give flykaos i to år

- Vi forventer ekstraordinært mange gæster i vores toge i dag. De fleste toge kører allerede med alle vogne, der er til rådighed, og vi forsøger at indsætte endnu flere vogne, hvis det er muligt, siger Nils Molsted, der er pressevagt i DSB.

Læs også:Islands vulkaner kan nedkøle klimaet

Flere taxa-chauffører melder også om unaturligt mange lange ture. Her er beløbets størrelse næppe et problem. Det handler bare om at komme frem.

- Vi har allerede haft ture i går til Stockholm og Tyskland. Vi oplever en gang imellem, at vores taxaer kører lange ture, men det har været meget mere intenst, efter at flytrafikken i Kastrup sluttede derude, siger en medarbejder på Taxa 4x34.

Billedserie:Askeskyen lukker Kastrup

Her håber man, at der vil komme flere attraktive ture, hvis flyene bliver på jorden.

Læs også:Sky af glaspartikler og syrer over Danmark

- Vi forventer også, at der kommer flere ture, og de fleste chauffører er jo glade, fordi det er nogle gode ture. Det er ofte lange ture, som chaufførerne i lufthavnen jagter.