Desperat jagt på nye medarbejdere

Arbejdsmarkedet koger nu så meget, at fire ud af ti stillinger bliver besat af folk uden de fornødne kvalifikationer. 15 procent af landets virksomheder har helt opgivet at få de ønskede nye medarbejdere.

Det er blevet svært at finde kvalificeret arbejdskraft som denne svejser. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manglen på arbejdskraft er nu så alvorlig, at landets virksomheder i stor stil ansætter medarbejdere, der slet ikke har de nødvendige kvalifikationer til at udfylde de ledige stillinger.

Alligevel tvinges næsten hver femte virksomhed til at afvise nye ordrer, fordi de ikke kan skaffe medarbejdere nok, viser en ny omfattende undersøgelse, som Ledernes Hovedorganisation har foretaget blandt 1.210 chefer.

»Flere virksomheder må ansætte folk uden de rigtige kvalifikationer og så efterfølgende stå for den nødvendige uddannelse. De virksomheder, der ikke kan anvende den strategi, opgiver helt at søge nye medarbejdere,« siger Kim Møller Lauersen, chef for ledelsespolitisk afdeling i Ledernes Hovedorganisation.

Ifølge undersøgelsen besætter fire ud af ti virksomheder i dag ledige stillinger med arbejdskraft, der ikke matcher de ledige stillingsbeskrivelser, og for mere end hver syvende virksomhed er jagten på de rette medarbejdere så håbløs, at de på forhånd opgiver at søge nye medarbejdere.

Dansk Industri genkender den desperate jagt på kvalificeret arbejdskraft.

»Der er mange eksempler på, at ingeniørstillinger besættes af teknikere. I det hele taget besættes stillinger til faglærte med ufaglært arbejdskraft,« siger cheføkonom Klaus Rasmussen.

Flere virksomheder har udviklet kreative metoder for at udfylde hullerne. Eksempelvis forsøger Ikea at lokke ældre medarbejdere tilbage på arbejdsmarkedet ved at tilbyde en arbejdsuge med kun et par arbejdsdage.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) betegner virksomhedernes mangel på velkvalificeret arbejdskraft som det største samfundsproblem, men han afviser blankt at tale om de skattelettelser, som erhvervslivet efterlyser for at løse problemet.

»Regeringen har nedsat en skattekommission, og så længe den arbejder, skal vi ikke diskutere skat. Men virksomhederne står med konkrete problemer, og derfor lancerede regeringen for bare halvanden måned siden en stor jobplan, der skal øge arbejdsudbuddet med 8.000-9.000 personer om året,« siger beskæftigelsesministeren.