Derfor var foråret 2014 så varmt

Vejrguderne har vist sig fra deres milde side dette forår. Kun i 2007 har foråret været varmere, viser en opgørelse fra DMI.

ARKIVFOTO. Foråret har i år været et af de varmeste. Her bliver der solet i Amager Strandpark lørdag d. 17 maj 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du har gået med en fornemmelse af, at foråret har været ekstraordinært lunt og nærmest sommeragtigt, så er du ikke helt gal på den.

Foråret 2014 er nemlig blevet registreret som det næstvarmeste forår siden 1874, hvor Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) begyndte at registrere den slags. Med en middeltemperatur på 8,7 grader ender foråret på en delt andenplads sammen med foråret 1990.

»Både marts og april blev hver især de fjerdevarmeste siden 1874, mens maj kun har bidraget beskedent til topplaceringen. Kun foråret i 2007 med en middeltemperatur på 9,0 grader var varmere end dette forår,« siger John Cappelen, der er seniorklimatolog ved DMI.

Ifølge DMI er 8,7 grader hele 2,5 grader varmere end den danske klimanormal for foråret. Foråret 2014 kommer med sin høje temperatur dermed til at stå i stærk kontrast til foråret 2013, som endte på blot 5,6 grader, blandt andet på grund af en marts, der sluttede på den kolde side af frysepunktet.

De helt kolde temperaturer er ifølge John Cappelen noget, som Danmark stort set har undgået i marts, april og maj.

»Den laveste temperatur dette forår blev målt til minus 4,7 grader. Det er den højeste minimumstemperatur siden 1874. For at forklare det på forståeligt dansk, så har vi altså ikke haft nætter med meget lave temperaturer, som man ellers ofte ser i om foråret,« siger han.

John Cappelen mener, det er svært at give eksakte årsager til, at foråret har været så varmt. Han peger på, at klimaændringer godt kan være en del af forklaringen.

»Der er ingen tvivl om, at temperaturen stiger rundt om i verden - også i Danmark. Men vi kan se, at det svinger meget, så der er også naturlige svingninger. Det kan dog ikke afvises, at den generelle klimaforandring kan have bidraget til forårets høje temperaturer,« siger seniorklimatologen.

Ser man på den anden ende af temperaturskalaen, så var det koldeste forår i 1888. Dengang endte gennemsnittet på blot 2,9 grader.