Derfor skal du fortælle dine kolleger hvad du tjener

Hvis du og dine kolleger taler åbent om løn på arbejdspladsen, kan I bruge hinanden som løftestang til at få mere i løn.

Seks ud af ti danskere taler aldrig med kolleger om løn, viser en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. De fleste vifter ikke med lønsedlen eller giver kage til kollegerne, når de har presset mere løn ud af chefen ved en lønforhandling.

For det meste er løn noget privat, som vi ikke taler om.

Men hvis du talte mere åbent om din løn, kunne både du og dine kolleger vinde på det, siger Jørgen Stamhus, der forsker i løndannelse ved Aalborg Universitet.

»Hvis du ved, at du får mere i løn end kollegerne, så kan du være godt tilfreds. Og hvis du får mindre i løn end kollegerne, har du et godt argument for at få en lønforhøjelse,« siger han.

Ifølge Jørgen Stamhus kan medarbejdere altså bruge hinanden som løftestang, ved at tale mere åbent om hvad der står på lønsedlen.

Og han mener ikke, det er nok at læne sig op ad en lønstatistik for virksomheden eller branchen.

»Man kan bruge en lønstatistik som en pejling, men der kan være store individuelle forskelle inden for virksomheden. Så en lønstatik giver ikke nok oplysning, til at man kan bruge den i en lønforhandling,« siger han.

Ifølge en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder vil fire ud af ti af danskerne faktisk gerne tale mere om deres løn med kollegerne.

Blandt andet fordi det kan give en mere åben kultur på arbejdspladsen og mane sladder til jorden om, hvem der tjener hvad.

Det fortæller Kenn Warming, der er sociolog ved Institut for Menneskerettigheder og står bag undersøgelsen.

»Åbenhed om løn giver både den enkelte medarbejder mulighed for at tjekke, om man får den korrekte løn, men det giver også en større forståelse for, hvorfor kollegaen får den løn, han eller hun får,« siger han.

Det er nemlig ikke nok at vide, hvad dine kolleger tjener, mener Kenn Warming. Fordelen ved at tale åbent om løn er også, at det kan gøre dig klogere på, hvad der skal til for at nå et bestemt lønniveau. Også kaldet virksomhedens lønpolitik.

»Hvis medarbejderne taler åbent om løn, tvinger det arbejdsgiveren til at være skarp på, hvad der skal til for at få en bestemt løn. Og samtidig kan det være motiverende for medarbejderne at vide, hvilke mål man skal stræbe efter, hvis man gerne vil have mere i løn,« siger han.

Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet mener også, at åbenhed om løn kan føre til en mere objektiv og gennemskuelig lønpolitik, så medarbejderne ved, hvad de skal gøre for at få en højere løn.

Men der er også en risiko for, at mere åbenhed om løn kan give anledning til misundelse og splid på arbejdspladsen, siger Jørgen Stamhus.

»Hvis man ved, at man tjener mindre end sine kolleger, kan man føle sig mindre værdsat, og det kan opleves som et tab,« siger han.

Hvis du omvendt tjener mere end dine kolleger, risikerer du, at dine kolleger reagerer med misundelse.

»Folk kan også skamme sig over at tjene mere end andre,« siger Jørgen Stamhus.

Kenn Warming mener også, at åbenhed om løn potentielt kan "pille ved den gode stemning".

»Men man kan stille sig selv spørgsmålet, om det er bedst at leve i lykkelig uvidenhed eller på et oplyst grundlag. Jeg er tilhænger af sidstnævnte,« siger han.

/ritzau/FOKUS