Derfor mangler vi sygeplejersker: 60 procent er på deltid

60 pct. af sygeplejerskerne arbejder på deltid på landets sygehuse, men gav de et ekstra nap - helt konkret på 2,43 timer om ugen - vil manglen på sygeplejersker være løst med et trylleslag.

Regnestykket er begået af Danske Regioner, som bruger de 60 pct. deltidsansatte til at sætte fokus på sygeplejemanglen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

»Det er kommet bag på mig, at så mange arbejder på deltid, og set med vores øjne ligger løsningen jo lige for. At arbejde små tre timer mere om ugen kan de fleste vel magte, og så behøver vi ikke at hente sygeplejersker i Indien eller Filippinerne for at dække vores behov,« siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

Det er en særkørsel fra Det Fælleskommunale Løndatakontor, som regionerne bruger som afsæt til budskabet. I gennemsnit arbejder de deltidsansatte sygeplejersker 30,3 timer om ugen, og gik de alle på fuld tid, var der 3.310 ekstra årsværk at gøre godt med.

Tvang duer ikke
I Dansk Sygeplejeråd anerkender næstformand Dorte Steenberger regnestykket, men ikke konklusionen.

»Det har ingen gang på jord at tvinge sygeplejerskerne på fuld tid - det kan regionerne slet ikke,« siger hun og peger på en række grunde til, at medlemmerne arbejder deltids.

»Vi er et kvindefag, og kvinder på andre dele af arbejdsmarkedet arbejder også mere på deltid end deres mandlige kolleger. Dertil kommer, at mange sygeplejersker arbejder om aftenen og natten, og det slider. Derfor ønsker hovedparten ikke fuld tid,« siger hun.

Set med regionernes øjne holder argumentet med det slidsomme og skæve arbejde ikke helt, og Bent Hansen henviser til, at f.eks. politibetjente stort set alle sammen arbejder på fuld tid.

»De har da også natarbejde og er ude for barske oplevelser, så den holder ikke helt, at sygeplejerskerne ikke skulle kunne arbejde bare lidt mere,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten