Derfor kollapsede Valbyhallen

Flere fejl i konstruktionen var årsag til, at Club Danmark Hallen i Valby kollapsede juleaften.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden jul har passagerer på de københavnske S-togs-linjer A og E kunnet undre sig over synet af den kollapsede Club Danmark hal i Valby på strækningen mellem Åmarken og Ny Ellebjerg Stationer. Nu kommer svaret på årsagen til kollapset.

Ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen skyldes kollapset fejl i dimensionering af hallens tagkonstruktion og fejl begået under opførelsen af hallen. Derfor kunne taget ikke bære de snemasser, der faldt i december, viser en undersøgelsesrapport.

- Jeg er glad for, at vi i rapporten har fået belyst årsagerne til kollapset, siger Søren Tegen Pedersen, der er vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Rapporten viser, at der har været væsentlige fejl ved hallen, og for at forhindre lignende alvorlige kollaps vil vi nu iværksætte en række initiativer, siger han.

Styrelsen vil blandt andet tage kontakt til kommuner og andre ejere af haller, der kan risikere at kollapse i fremtiden, hvis der igen skulle komme kraftigt snefald.

Ulykken får også styrelsen til at fokusere på reglerne for, hvor meget sne en tagkonstruktion skal kunne holde til.

Der var ingen til stede i Club Danmark Hallen, da taget kollapsede. Det skete heldigvis juleaften. Var det sket dagen før, havde det måske set værre ud, da der var mange børn i hallen den dag.

Tilbage i 2003 kollapsede taget på Ballerup Super Arena, der var blevet opført blot to år forinden. Det viste sig efterfølgende, at fejlagtige beregninger var skyld i, at to 75 meter lange tagspær væltede.

Entreprenøren blev i 2007 i en voldgiftssag dømt til at betale for skaderne. De blev anslået til at løbe op i 40 millioner kroner

/ritzau/