Derfor kan dagen i dag blive afgørende for tusindvis af danske bilejere

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

I dag præsenterer Kommissionen for grøn omstilling af personbiler under ledelse af Anders Eldrup sine anbefalinger til nye grønne bilafgifter efter halvandet års arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til mandag morgens overblik, hvor vi skal omkring alvorlige sager som skilsmissereformen, Forsvarets Efterretningstjeneste og Nordkoreas famøse diktator samt Danmark nye politiske parti.

Og så lige opfordring til at med følge på Berlingske.dk, hvis du går op i både biler og klima. Klokken 12.00 præsenterer elbilkommissionen sin rapport. Berlingskes Povl Dengsøe har allerede set på, hvilke biler der kan blive de helt store tabere. Det kan du læse her.

Men først til de seneste coronatal:

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 17.883 (+147)

Indlagte: 27 (+11)

Indlagte på intensiv: 4 (+1)

Antal døde: 627 (uændret)

Bekræftede smittede på verdensplan: 27.003.973

Døde på verdensplan: 882.062

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Ingen har fået det bedre efter skilsmissereform

Et år efter skilsmissereformen trives hverken børn eller forældre bedre end før.

Forældrenes konfliktniveau er uændret og højt, og en stor andel af børnene i de brudte familier har stadig alvorlige trivsels- og adfærdsproblemer.

Samlet set er forældrene endda blevet mere utilfredse med sagsbehandlingen. Det viser en undersøgelse, som Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, offentliggør i dag.

Historien er på forsiden af Politiken i dag og kan læses her.

Anbefaling til nye grønne afgifter

På et pressemøde mandag klokken 12 i København præsenterer Kommissionen for grøn omstilling af personbiler under ledelse af Anders Eldrup sine anbefalinger til nye grønne bilafgifter efter halvandet års arbejde.

Kommissionen blev nedsat af den daværende borgerlige regering i februar 2019.

Ifølge Politiken foreslår kommissionen i sin rapport at skrue på blandt andet et CO2-tillæg, bundfradraget, registreringsafgiften og ejerafgiften.

Og det kan komme til at koste bilejere dyrt. En model foreslået af Bilkommissionen lægger op til, at det kommer til at koste den gennemsnitlige bilejer 5.700 kroner mere om året i afgifter.

Ud over det medfølger der i modellen et samfundsøkonomisk tab på cirka 5,75 milliarder kroner.

Ikke nok med det: Et nyt afgiftssystem skal formentlig håndteres af de danske skattemyndigheder. Men allerede nu sætter flere spørgsmålstegn ved Skats evne til hurtigt at få et nyt afgiftssystem op at flyve. Det kan du læse mere om her.

Berlingskes Simon Bendtsen behandler hele sagen i en skarp kommentar lige her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Frafaldne fra Alternativet danner nyt parti

De tre løsgængere i Folketinget og tidligere medlemmer af Alternativet Sikandar Siddique, Uffe Elbæk og Susanne Zimmer danner nu et nyt parti. Navnet er Frie Grønne, og partiet kalder sig »Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti«.

Partiet vil distancere sig fra Folketingets øvrige partier ved ikke at indgå i kompromiser, når det kommer til klimaet. Frie Grønne vil – muligvis – kunne pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister.

»Vores tilgang er kompromisløs. Når vi taler klimahandling, er vores målestok klimavidenskaben. Så der er en væsentlig forskel på den kompromisløse tilgang, vi kommer med, og den tilgang, vi har set blandt alle partier i forhold til klimakrisen og ligestillingskrisen – altså racismekrisen,« siger partiets politiske leder, Sikandar Siddique, til Politiken.

Partiet har også talt med TV 2, hvor Uffe Elbæk vurderer, at Frie Grønne vil adskille sig fra Alternativet.

»Det skal ikke misforstås, men jeg ser lidt Alternativet som et pilotprojekt, hvor vi lærte rigtig mange ting, men vi lærte også, hvad man ikke skal gøre. Politisk er vi et andet sted i dag end i 2013. Altså verden har forandret sig. I Alternativet sagde vi, at vi hverken var blå eller røde, men grønne. I Frie Grønne melder vi os direkte ind i venstrefløjen og siger, at det er derfra, vi taler og forstår os selv,« siger Elbæk.

Medarbejder advarede flere gange ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste om mulige ulovligheder

En medarbejder ved Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) advarede ad flere omgange ledelsen om mulige ulovligheder i tjenestens samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA, som handler om at indhente data fra kommunikationskabler i Danmark.

Det skriver Danmarks Radio på baggrund af flere kilder med indsigt i sagen. De gentagne advarsler blev givet i årene op til, at en eller flere whistleblowere i november sidste år valgte at gå til Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), hvilket for nylig blev offentligt kendt med tilsynets kritik af FE.

Medarbejderen advarede ifølge Danmarks Radio både sektorchefen for indhentning, den tidligere topchef i tjenesten Thomas Ahrenkiel samt den nu hjemsendte chef for tjenesten, Lars Findsen.

Han blev latterliggjort over hele kloden – men Nordkoreas enehersker Kim Jong-un er kold og kløgtig

Kim Jong-un voksede op i vild luksus i det dybt forarmede Nordkorea og tilbragte somrene med at suse afsted på havet i en gummibåd formet som en banan.

En ny bog tegner nu et af de mest detaljerede portrætter af verdens mest berygtede diktator.

Da den unge diktator kom til magten i 2011, ville han minde nordkoreanerne om de gode gamle dage under landefaderen Kim Il-sung. Han ville vise dem, at han var en mand af folket modsat hans introverte far, filmfanatikeren Kim Jong-il. Han smilede bredt, gav knus til børn og gamle og klappede et gedekid på hovedet.

Kim Jong-un er her på besøg hos kvindelige soldater fra Nordkoreas folkehær. Billedet er fra 25. november 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP Photo/KCNA via KNS/Ritzau Scanpix.

Det ubeskrevne blad Kim Jong-un skulle løftes til den gudestatus, som han havde brug for til at vinde folkets gunst som diktator i kleptokratiet Nordkorea. Læs den opsigtsvækkende historie om Kim Jong-un her i Berlingske.

Deniz Serinci udøvede social kontrol i gymnasiet

»Hvis jeg så en muslimsk pige hånd i hånd med en dansk fyr, væmmedes jeg. Jeg tænkte: »Sikke en luder«.«

35-årige Deniz Serinci er født i Danmark af kurdiske forældre, og han fortæller nu med sine egne ord, hvordan han i sin gymnasietid sammen med en gruppe drenge udøvede social kontrol mod skolens muslimske piger.

De holdt øje med, om pigerne talte med danske drenge, dansede med dem til festerne, eller spiste svinekød i kantinen. Efter gymnasietiden fik to oplevelser ham til at tage afstand fra den kultur, han er vokset op i.

»Jeg skammer mig over min gymnasietid. Jeg bliver så flov, når jeg tænker tilbage på mine tre år på Esbjerg Gymnasium, og jeg ærgrer mig virkelig over, at jeg kunne opføre mig sådan,« fortæller 35-årige Deniz Serinci. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Læs Deniz Serincis beretning fra et ellers lukket miljø her i Berlingske.

80-årsdag for blitzen mod London

På denne dag får 80 år siden, i 1940 under Anden Verdenskrig, indledte tyske Luftwaffe en serie bombeangreb mod London og andre byer i det sydlige Storbritannien. Angrebene blev kendt som The Blitz  og stod på i flere måneder.

En tysk Heinkel He 111 over Surrey Docks i London. Billedet er fra en tysk propagandamontage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wikimedia Commons.

Nye tal for arbejdsmarkedet

Danmarks Statistik offentliggør sin opgørelse over antallet af ledige stillinger i andet kvartal, hvor store dele af det danske arbejdsmarked har været ramt af nedlukning i forbindelse med covid-19.

Regnskaber

A.P. Møller - Mærsk fremlægger sit regnskab for andet kvartal.

Dagens citat

Kernen i den opsigtsvækkende sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er spiontjenestens masseovervågning og videregivelse af oplysninger. Normalt må FE både fortie, læse med og lytte i det skjulte.

Jens Elo Rytter, juraprofessor

»Der er i store træk frit slag for at videregive rådata, medmindre der er risiko for, at en udlevering af data kan medføre tortur eller umenneskelig behandling.«


Så hvor går grænsen for spiontjenestens fangarme? Berlingske har sammen med en række eksperter tegnet den juridiske bane for FE op i forsøget på at indkredse, hvori tjenesten mulige lovbrud består.