Derfor er København et mareridt for pollenallergikere

En række uheldige omstændigheder gør, at hovedstaden er det sted i Danmark, som rammes hårdest, når birketræerne slipper deres allergifremkaldende pollen løs.

Pollentallet for birk blev i går målt til 309 i Købeenhavn, mens det i Viborg var 74. Birkepollenallergikere i hovedstaden er langt hårdere ramt end allergikere andre steder i landet, og det skyldes både, at der er plantet birk hele vejen rundt om København, og at byen ligger sådan, at pollen fra både Tyskland og Sverige bæres til byen med vinden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Københavns birkepollenallergikere føler sig særligt hårdt ramt af den grønne polleneksplosion, der i øjeblikket sendes af sted fra landets birketræer, er det med god grund. En række uheldige omstændigheder bevirker, at hovedstaden er det område i landet, der rammes hårdest af de pollenspyende birketræer.

Hovedårsagen er den ring af birketræer, som i bogstaveligste forstand omkranser København.

»Pollenmængden i København er steget markant i løbet af de seneste 30 år – godt 400 pct. Det skyldes blandt andet de mange birketræer, der er plantet i og omkring København. Vores undersøgelser viser, at der kan være dobbelt så meget birkepollen i København som i Roskilde,« fortæller Janne Sommer, der er biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger.

Vestegnen er vild med birk

Da man op gennem 60erne og 70erne udbyggede Vestegnen, var et af favorittræerne birk. Ingen tænkte på, at det 30 år senere, når træerne var fuldvoksne, ville betyde et sandt kløe- og nysehelvede for hovedstadens birkepollenallergikere.

»Du kan næsten ikke finde et parcelhus i området vest for København, der ikke har ét eller to birketræer i haven, lige som mange af de grønne kiler i selve København er fyldt med birketræer,« forklarer Janne Sommer.

Ud over den birkeglade vestegn befinder Danmarks største sammenhængende birkeskove – Fasan- og Pinseskoven på Amager Fælled – sig bare ti kilometer fra Rådhuspladsen.

100.000 nye allergivenlige træer i 2025

Og som om det ikke var slemt nok for de birke-intolerante københavnere, så virker byens luftforurening som en katalysator for birken. »Studier viser, at træer der vokser i områder med stor luftforurening, danner mere allergipollen. De bliver ganske enkelt mere aggressive, forklarer Janne Sommer,« inden hun drysser den sidste omgang pollen i allergisåret.

»København ligger på ruten for pollen fra Tyskland og Polen, når vinden kommer sydfra. Hvis vinden derimod går over i øst, rammes byen af birkepollen fra de svenske birkeskove, forklarer Janne Sommer.

Sammen med Københavns Kommune arbejder Astma-Allergi Danmark derfor aktivt for at undgå at der plantes flere birketræer i byen. Senest forhindrede allergiforbundet plantningen af 300 birketræer ved Vartov, hvor der nu i stedet plantets uskadelige kirsebærtræer. Københavns Kommunes målsætning er at plante 100.000 nye træer inden år 2025, og kommunen har stort fokus på at gøre det så allergivenligt som muligt.

»Jeg kan forsikre byens allergikere om, at de er med i vore overvejelser, når vi planter nye træer, fortæller Jon Pape, centerchef for Park og Natur i Københavns Kommune – og hårdt ramt birkeallergiker.