Derfor er der en advarsel på din mineralvand

Fluorindholdet i mineralvand kan være så højt, at det ikke vil blive godkendt som drikkevand fra hanen.

Foto: SØREN BIDSTRUP

Uanset om du er til postevand fra hanen eller mineralvand fra en plastikflaske, så skal du nok få slukket tørsten. Men kravene til de to typer af vand er vidt forskellige. Mineralvandet ville faktisk slet ikke blive godkendt til at løbe ud af din vandhane.

Indholdet af fluor er nemlig et af de punkter på indholdslisten, hvor de to drikkevarer adskiller sig betydeligt. Drikker du eksempelvis mineralvand fra svenske Ramlösa, har du måske bemærket, at flasken er udstyret med en advarsel bagpå. Her fremgår det, at mineralvandet ikke bør indtages regelmæssigt af spædbørn og børn under syv år.

Det skyldes, at indholdet af fluor overstiger 1,5 milligram per liter. Faktisk ligger indholdet af fluor i flaskevandet fra Ramlösa på mellem 2,3-2,7 milligram per liter.

- I forhold til tandpasta er fluorid rigtig godt til at beskytte tænderne. Men man skal jo heller ikke sluge tandpastaen, man skal spytte den ud. Hvis man får for meget fluorid, kan det påvirke tanddannelsen hos børn. De kan få det, der hedder fluorose, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, og tilføjer:

- Nogle steder, for eksempel i Afrika, har man rigtig store mængder af fluorid i vandet, og derfor prøver man at rense det, så man ikke får for meget.

Fluorose er en forgiftningstilstand, som kan påvirke tænder og ved stor udsættelse også knoglerne. Hos børn kan det påvirke de tænder, der endnu ikke er kommet frem, som kan få hvide eller brune pletter.

Ifølge EU's drikkevandsdirektiv må postevand maksimalt indeholde 1,5 milligram fluor per liter.

Men selv om nogle af mineralvandene på det danske marked overstiger den grænse, overskrider de ikke maksimumsgrænserne i bekendtgørelsen om naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand.

For fluors vedkommende er maksimumsgrænsen højere end den tilsvarende værdi i drikkevandsreglerne, fortæller Erik Andersen, der er fuldmægtig hos Fødevarestyrelsen.

Men hvis koncentrationen overskrider 1,5 milligram per liter (svarende til maksimumsindholdet i drikkevand), skal den ifølge dansk lovgivning mærkes med angivelsen "Indeholder over 1,5 mg/l fluor - bør ikke regelmæssigt indtages af spædbørn og børn under syv år" med klart synlige typer i umiddelbar nærhed af salgsbetegnelsen, forklarer Erik Andersen.

- Når der er advarsler på mineralvand i forhold til børn, så skal man selvfølgelig følge dem, siger Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Grænsen for fluorindholdet i mineralvand er på 5 milligram per liter og altså væsentligt højere end grænsen for postevand. Indholdet af fluor er dog ikke noget, der tilsættes til mineralvandet, det forekommer naturligt.

- Koncentrationen af fluor i Ramlösa afhænger af, hvilken kilde vandet kommer fra, eftersom fluorid forekommer naturligt i bjerggrunden. Mineralvandet fra Döbelius kilde indeholder 2,7 milligram fluor per liter og Jakobs kilde indeholder 0,3 milligram fluor per liter, har Carlsberg Sverige tidligere oplyst i en pressemeddelelse.

Vandet skal angives som fluorholdigt, hvis indholdet af fluor er over 1 milligram per liter.

 

Fluorindhold i udvalgte mineralvand:

- Egekilde: 0,9 milligram per liter.

- Ramlösa Original: 2,7 milligram per liter.

- San Pellegrino: 0,44 milligram per liter.

/ritzau/FOKUS