Derfor er Berlingske-journalisternes Cavlingpris så vigtig

Sagen om hvidvask i Danske Bank har haft enorme konsekvenser. Men først og fremmest har den vist værdien af den frie presses kompromisløse journalister, der insisterer på at få svar, når mange andre svigter deres ansvar.

Michael Lund, Eva Jung og Simon Bendtsen fra Berlingske har vundet Cavlingprisen 2018 for deres afsløringer af hvidvaskskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes afsløring af hvidvask-skandalen i Danske Bank er den journalistiske afdækning, der i nyere tid har haft de mest dramatiske konsekvenser.

Danske Banks egen undersøgelse af sagen angiver mistænkelige overførsler gennem bankens estiske filial på helt op til 1.500 milliarder danske kroner. Stribevis af medarbejdere i Estland er fyret og/eller politianmeldt. Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, måtte gå.

Det samme gjaldt bankens bestyrelsesformand Ole Andersen. Finanstilsynets formand, der tidligere var i Danske Banks ledelse, måtte også takke af som følge af sagen. Finanstilsynet har siden genåbnet sin undersøgelse af sagen. Hvidvasklovgivningen er blevet strammet.

Bagmandspolitiet undersøger sagen og har allerede rejst sigtelse mod Danske Bank. Sagen undersøges af myndighederne i USA, Storbritannien, Finland og Schweiz. Det kom til demonstrationer mod regimet i Aserbajdsjan, da Berlingske afslørede, at det havde hvidvasket penge gennem Danske Bank.

Og, retfærdigt eller ej over for de mange banker med orden i alle papirer, danskernes tillid til de finansielle institutioner har lidt et knæk.

Journalister arbejder ikke med det formål, at deres journalistik skal have bestemte konsekvenser. Journalister arbejder heller ikke for at få priser.

Alligevel er det helt indlysende fortjent, at Berlingskes tre ekstremt dygtige reportere i spidsen for afdækningen af hvidvaskskandalen i Danske Bank, Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund, fredag modtog Danmarks fineste journalistpris, Cavlingprisen, for deres arbejde.

Sagen er muligvis den største hvidvaskskandale, verden endnu har set. Det er en sag, der har stillet helt uhørte krav til de tre journalister, som siden marts 2017 har afdækket den i Berlingske. De har brugt dage og nætter. De har rejst på kryds og tværs af Europa, flere gange med kort varsel og med manøvrer, der skulle sikre usynlighed omkring deres rejsemønstre. De har talt med ufatteligt mange kilder, mange gange uden resultat, andre gange med gennembrud til følge. De har gennemanalyseret et helt ufatteligt stort datamateriale for at kunne komme til bunds i hvidvasksagens konkrete bestanddele: Hvem gjorde hvad? Hvem vidste hvad og hvornår?

Man taler i disse år meget om tilliden til medierne. Og samtidig om de publicistiske, seriøse mediers helt afgørende opgave i et demokrati.

Jeg kan ikke komme i tanker om nogen historie, nogen afdækning, der bedre understreger behovet for frie, publicistiske kvalitetsmedier og ikke mindst for journalister, der tager deres metier alvorligt, end Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lunds afdækning af hvidvasksagen i Danske Bank.

Ansvaret svigtede mange steder i den enorme hvidvaskskandale. I Danske Banks estiske filial. I bankens topledelse. Efter alt at dømme i Finanstilsynet.

Da udfyldte Berlingskes tre undersøgende journalister rollen som borgernes repræsentanter, der gravede dybt og insisterede på svar. Det er den frie, ansvarlige publicistiske presse, når der er allermest brug for den.