Derfor bør kvinder undgå de kolde græsplæner

Selv om solen skinner, og temperaturen stiger, bør kvinder stadig klæde sig varmt på, når de bevæger sig ud i de grønne forårsomgivelser.

Læs mere
Fold sammen

I takt med solens frembrud begynder de forårskulrede danskere at bevæge sig ud i parkerne. Med sig bærer de måske varme tæpper, kolde øl og godt humør.

Men selv om mange sikkert nyder de varmere temperaturer, lurer faren for at få en blærebetændelse dog også, hvis du er kvinde.

En urinvejsinfektion kan nemlig udvikle sig, hvis kvinderne overvurderer forårsvarmen og sætter sig på et koldt underlag, f.eks. i det stadig iskolde græs.

Og hvis man samtidig glemmer et toiletbesøg, kan det gå galt, siger Ulla Gertsen, som er ledende overlæge på Urinvejskirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospitalet.

- Kulde kan undertrykke trangen til at skulle tisse, og blærebetændelsen opstår, hvis man ikke får tømt blæren ordentligt, siger Ulla Gertsen.

For hvis det samme urin ligger for længe i blæren, kan eventuelle bakterier vokse og formere sig.

Når det er koldt, trækker blodkarrene sig nemlig sammen i underlivet. Man føler ikke i samme grad, at man skal af med vandet, og hvis det gode vejr og sjove selskab distraherer, kan man rent glemme at komme på wc.

Årsagen til, at mænd ikke skal bekymre sig om kølige siddepladser, er, at deres urinrør er næsten tre gange så langt som kvinders, der blot måler i omegnen af fem centimeter.

Derfor sidder bakterierne altså mere koncentreret i det kvindelige urinrør, og det er derfor også et større problem, hvis de samme bakterier sidder der for længe.

Som børn har mange kvinder derfor fået reprimanden om, at de ikke må sidde koldt, fordi de kan få blærebetændelse.

Men selv om kulde godt nok kan medvirke til, at en urinvejsinfektion kan udvikle sig, er det dog aldrig selve årsagen, påpeger lægerne.

- Det er det samme, som når man får fortalt, at man bliver forkølet af at være kold. Det er ikke en hel sandhed, siger Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Alligevel skal man være opmærksom på det kulde vejr.

- Kulde af sig selv udløser ikke en blærebetændelse, men vi har ikke godt af at blive kolde, siger Ulla Gertsen.

Gode råd til at forebygge blærebetændelse:

- Drik halvanden til to liter væske om dagen.

- Tøm blæren helt.

- Undgå almindelig sæbe ved intim vask.

- Skift bind, når det er blevet vådt.

- Tag eventuelt tranebærkapsler eller drik tranebærsaft.

Kilde: Urinvejskirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital

/ritzau/FOKUS