Derfor bør du reagere på pludselig akne

Hvis du pludselig vågner op med akne i ansigtet, er det som regel fordi, din krop vil fortælle dig noget.

Ro, renlighed og regelmæssighed er opskriften på en hud uden akne, hvis man spørger en af Danmarks førende hudeksperter. Free/Evgeny Atamanenko Fold sammen
Læs mere

. Det er som regel ikke tilfældigt, hvis du som voksen pludselig bliver ramt af akne i ansigtet.

- Hvis dem, der er ovre ungdomsalderen, pludselig oplever en masse urenheder i ansigtet, vil det typisk skyldes livsstilsfaktorer, hvor kroppen presses for hårdt, forklarer Jørgen Serup, der er professor og overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Han fortæller, at huden er et levende organ, der ligesom os andre får humørsvingninger. Derfor kan man opleve at få bleg, uren og usund hud, hvis man for eksempel står i en skilsmisse eller ganske enkelt har for travlt på arbejdet.

- Hvis man får stress, bliver huden mere følsom, og den kan reagere mærkeligt. Stress forværrer i det hele taget mange hudtilstande, forklarer overlægen.

Når akne rammer voksne, er det oftest kvinderne, der må døje med de røde pletter i ansigtet, siger Hans Lomholt, der er speciallæge i hudsygdomme på Hudlægecenter Nord og lektor på Aalborg Universitet.

Det er svært at svare entydigt på, hvorfor det er sådan. Men han forklarer, at akne ofte blusser op hos kvinder i forbindelse med deres menstruation på grund af de hormonelle forandringer i kroppen. I det tilfælde kan bumserne ofte bekæmpes med p-piller.

- Der er også nogle ting, man kan smøre på huden, som kan give akne, men det meste kosmetik er testet, så det er kun i sjældne tilfælde, siger Hans Lomholt og fremhæver, at også magre mælkeprodukter som for eksempel skummetmælk måske kan påvirke huden negativt.

Uanset hvad er det vigtigt, at du ikke piller, kradser og trykker på huden, hvis du har akne, understreger overlæge Jørgen Serup.

- Det gør, at man spreder sygdommen og forværrer tilstanden direkte ved at forstyrre naturens selvheling, forklarer han og understreger, at du risikerer at få grimme ar, hvis du ikke holder fingrene væk fra din akne.

Hans bedste råd er, at du forsøger at tage det med ro, hvis du har bekymringer eller stress i hverdagen, der kan aflæses i huden.

- Det er ikke på det tidspunkt, at man skal arbejde 70 timer om ugen eller have et aktivt natteliv med byens forlystelser, forklarer Jørgen Serup og fremhæver selv ordene "ro", "renlighed" og "regelmæssighed" som en kendt, gammel opskrift på en god livsstil og en hud uden akne.

Fortsætter man med at have uren hud, selv om man hverken føler sig stresset eller følelsesmæssigt ude af balance, er det en god idé at søge læge og blive undersøgt, tilføjer Hans Lomholt, speciallæge på Hudlægecenter Nord.

Fakta: Sådan plejer du bedst din hud

- Vask dit ansigt med vand og en mild sæbe en gang om dagen.

- Hvis du har tendens til tør hud, kan du supplere med en ansigtscreme.

- Undgå alt for fede ansigtscremer og olieholdig makeup.

- Spis regelmæssigt og sundt.

- Skru ned for indtagelsen af magre mejeriprodukter.

- Undgå overdreven solbadning.

- Sørg for at få nok søvn.

Kilde: Professor Jørgen Serup og speciallæge Hans Lomholt

/ritzau/FOKUS