»Dér stod Gestapo i mit eget hjem«

Sten Madsen, 96 år, var aktiv under besættelsen med illegal bladvirksomhed.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg var medicinstuderende og blandt andet påvirket af professor Mogens Fog. Fra sit underjordiske eksil opfordrede han i sit »Brev til danske Studenter« til at gøre modstand og han blev en slags bannerfører for os unge. Han udgav det illegale blad »Frit Danmark«, som jeg var med til at trykke og distribuere. Han opfordrede mig senere til at være mellemled mellem ham og forskellige modstandsgrupper. Jeg var kun en lille fisk, som svømmede rundt mellem illegale kapaciteter, som jeg først senere fandt ud var medlemmer af Frihedsrådet.

Sten Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Når jeg skulle have hemmelige beskeder af Mogens Fog, der skulle videreformidles til modstandsfolk, mødtes vi efter aftale på pissoriet i det lille hus på Trianglen på Østerbro. Her kunne vi stille og roligt udveksle ord, når vi var alene.

Jeg kom i søgelyset hos Gestapo og en dag stod de pludselig i mit hjem og holdt mig op. Men ved et utroligt held lykkedes det mig at undslippe og måtte gå under jorden i det sidste år af besættelsen, men kunne stadig fortsætte med illegal virksomhed.

Og så var det en oplevelse at stå i lufthavnen i Kastrup 5. maj og være med til at modtage englænderne.«

Fortalt til Christina Jul Nielsen.

Sten Madsen er siden interviewet afgået ved døden.