Der gik 46 dage, før Claus Hjort Frederiksen fik indsigt i materialet bag sigtelsen imod ham – jurister kalder det »atypisk« og »en kæmpe skandale«

Formanden for Transparency International kalder det en skandale i skandalen, at der skulle gå 46 dage, før Claus Hjort Frederiksen (V) kunne få lov at se det materiale, der ligger til grund for den sigtelse, der er rejst imod ham.

Der skulle gå 46 dage, før Venstres mangeårige chefstrateg, Claus Hjort Frederiksen, kunne få indsigt i det materiale, der ligger bag sigtelsen imod ham. Han er sigtet efter straffelovens pargraf 109. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag den 20. december kom folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V) hjem fra en massage.

Da han havde parkeret sin bil, blev han mødt af to betjente, der informerede ham om, at han var sigtet efter straffelovens § 109. En paragraf, hvis strafferamme er på op mod 12 års fængsel.

Men der skulle gå hele 46 dage, før Claus Hjort Frederiksen kunne få indsigt i det materiale, der ligger til grund for sigtelsen. Det fik han nemlig først torsdag, skriver hovedpersonen selv i et Facebook-opslag fredag.

At der skulle gå så lang tid, før Claus Hjort Frederiksen kunne få indsigt i materialet bag sigtelsen, vækker kritik fra formanden for Transparency International, jurist Jesper Olsen:

»Claus Hjort er vel den skarpeste kritiker af regeringens håndtering af hele den her FE-sag. Og ved at sigte ham, så giver man ham et holdkæft bolsje, der i virkeligheden betyder, at han ikke kan fortsætte sin politiske kritik,« siger Jesper Olsen og tilføjer:

»Og det bliver jo endnu mere alvorligt af, at han ikke ved, på hvilket grundlag han er sigtet. Det, mener jeg, er en kæmpe skandale.«

Jesper Olsen peger på, at det er vigtigt, at Claus Hjort Frederiksen får indsigt i materialet bag sigtelsen – netop fordi han har været kritisk over for regeringens håndtering af sagen.

»Hvis han har gjort noget strafbart, som man mener skal retsforfølges, så skal han selvfølgelig sigtes. Men man skal da vide, på hvilket grundlag man er blevet sigtet. Specielt når det er en politisk modstander, og den kritiker der har været mest optaget af at kritisere regeringen,« siger Jesper Olsen.

Jesper Olsen er jurist og formand for Transparancy International Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Atypisk

Advokat og formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, fortæller, at det ikke er normalt, at en sigtet skal vente i så lang tid for at få indsigt i materialet bag sigtelsen.

»Der er noget atypisk i, at han først har set materialet i torsdags. Men det kan der være forskellige årsager til,« siger Kristian Mølgaard.

Han peger på, at en mulig årsag kunne være, at Claus Hjort Frederiksen eller hans advokat ikke har spurgt efter materialet. Eller også kan materialet have været belagt med et såkaldt »pålæg«. Det vil sige, at politiet har materialet, men at de ikke ønsker at udlevere det til den sigtede før et senere tidspunkt.

»Men hvad der nærmere ligger til grund for, at Claus Hjort først bliver bekendt med materialet væsentlig tid efter selve sigtelsen, er ikke nødvendigvis et udtryk for, at man har nægtet Claus Hjort at blive bekendt med materialet,« siger Kristian Mølgaard.

Claus Hjort Frederiksen skriver dog selv i Facebookopslaget, at materialet bevogtes som statshemmeligheder:

»Jeg har i torsdags for første gang set det materiale, som ligger til grund for sigtelsen. Det bevogtes som statshemmeligheder, selvom det ikke er det. Jeg kan konstatere, at det er avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed. Der er absolut intet med blå briller og skæg,« skriver han.

Immunitet

Der er dog et stykke vej til, at Claus Hjort Frederiksen potentielt kan blive tiltalt efter straffelovens paragraf 109.

Han er som folketingsmedlem beskyttet af Grundlovens immunitet. Det betyder, at et flertal i Folketinget ved en afstemning skal være enig i, at en eventuel tiltale rejses.

Hvis det kommer så vidt, bør Folketinget og offentligheden få indsigt i sigtelsen, mener Jesper Olsen fra Transparency International.

»Folketinget burde nægte at ophæve hans immunitet, hvis ikke de kan få at vide, hvad han er sigtet for. Hvis man skal sigtes som folketingsmedlem, skal man jo have at vide hvorfor, og på hvilket grundlag man er sigtet,« siger han.

Udover et samtykke fra Folketinget kræver en potentiel retssag mod Claus Hjort Frederiksen – fordi paragraf 109 er en del af straffelovens kapitel om forbrydelser mod staten – at justitsministeren personligt blåstempler en eventuel tiltale.

Berlingske har henvendt sig til Claus Hjort Frederiksen for et interview. Han er ikke vendt tilbage.