Der fødes langt færre børn med Downs

Flere og flere kvinder vælger at få en abort, hvis de får at vide, at deres foster har Downs. De fleste mener, at det ville være synd for barnet på grund af de fysiske og mentale problemer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

99 procent af de kvinder, der får at vide, at deres barn har Downs syndrom før fødslen, vælger at få fostret fjernet. Og det har betydet, at antallet af børn født med Downs i 2010 var nede på 21, mens det indtil 2004 lå omkring 65. Det skriver Politiken.

Grunden er, at alle gravide siden 2004 har kunnet vælge at få undersøgt deres foster for Downs syndrom, og bliver barnet diagnosticeret med det, er der mulighed for at få en abort. Det takker langt størstedelen altså ja til.

Langt de fleste gravide kvinder bekymrer sig mest om, at det ville være synd for barnet med handicappet. Det viser en rundspørge, som Politiken har lavet til 187 gravide ved fødselsforberedelse på de tre største hospitaler på Sjælland, Herlev, Hvidovre og Rigshospitalet.

Næsten seks af ti svarer, at de fysiske og mentale problemer, som et barn med Downs kan blive udsat for, er det, de ville bekymre sig mest om.

Den største bekymring for knap fire ud af ti har et egoistisk udgangspunkt som: »Det vil være hårdt for mig selv og min eventuelle partner at skulle tage os af barnet«.

Det sidste er den mest reelle, lyder det fra overlæge og leder af Center for Oligofrenipsykiatri Kurt Sørensen. Han har i over 30 år arbejdet med udviklingshæmmede. Han mener, at det er paradoksalt, at flere aborterer, hvis der er kendskab til Downs, mens mulighederne for Downs-børn stadig bliver bedre. Gennemsnitligt kan de i dag forvente at blive 60 år gamle, og med nye pædagogiske og sproglige metoder kan de lære meget.

- Når vi sorterer dem fra, er det i hvert fald ikke af hensyn til disse fostre. Det er af hensyn til omgivelserne og samfundsøkonomien, siger Kurt Sørensen til Politiken.