Der er nu tusindvis af kroner på højkant for informationer om stenkast mod danske bilister i Sverige

Puljen er forhøjet. En dansk rigmand har sat penge på højkant i bytte for fældende informationer om gerningsmændene bag stenkast i Skåne. Intet har dog tilsyneladende endnu rykket ved efterforskningen.

 
Mange danske biler er blevet ramt af stenkast på bl.a. den sydsvenske motorvejsstrækning E65. Der er endnu ingen afklaring om, hvem der kaster stenene. Video: Tobias Kobborg. Redigering: Sarah Sander, Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet andet har haft en effekt i forbindelse med efterforskningen af stenkast mod danske bilister, som i månedsvis har stået på, når danskere kører ad strækningen E65 i det sydlige Sverige.

For nylig kom der så kolde kontanter på bordet.

Den danske serieinvestor og rigmand, Magnus Kjøller, der til daglig er bosat i Dubai, udlovede 28. juli 10.000 svenske kroner – svarende til 7.297 danske kroner – for informationer, der kan føre til anholdelsen af den eller de personer, som kaster med sten mod fortrinsvis danske bilister.

Ifølge Sveriges Radio P4 Malmø er den private indsamling steget til 30.000 svenske kroner svarende til knap 22.000 danske kroner.

»Vi er mange, der er frustrerede over, at der ikke er sket noget endnu. Det er bare et spørgsmål om tid, før det her kan få fatale konsekvenser med dødsfald til følge. Jeg håber, at dusøren kan få folk til at stå frem. Hvis nogen ved noget, har man nu et incitament,« siger Magnus Kjøller til P4 Malmø.

Denne holdning bliver bakket op af Sven-Erik Alhem, der er formand for Brottsoffer Jouren – en forening, der yder støtte til ofre for kriminalitet.

Også han mener, at dusøren kan have en positiv effekt.

»Der findes nok en række personer, der ved, hvem gerningsmændene er, eller de har en stærk mistanke. Så det er vigtigt, at man kan få den information. I dette tilfælde er det forståeligt, at der er en dansk frustration,« siger han til mediet.

117 bilister har pr. dags dato indberettet anmeldelser om, at de er blevet ramt af stenkast på den sydsvenske strækning mellem byerne Skurup og Ystad. Strækningen er populær blandt danskere, der tager turen fra færgelejet i Ystad til Bornholm.

Trods måneders løbende anmeldelser til svensk politi, er der intet nyt fra den svenske efterforskning. Droner har været i luften, det samme har helikoptere, og politiet har øget tilstedeværelsen på E65 markant.

»Det er usædvanligt for vores vedkommende, men det er en meget usædvanlig række af begivenheder, der er sket på E65. Indtil videre siger vi, at vi kender til fænomenet, og så får vi se, hvor det bærer hen til slut,« lyder det fra Ewa-Gun Westford, der er talsperson for svensk politi i Region Syd til P4 Malmöhus.