Der er næsten udgivet et værk om besættelsen dagligt i 13 år

Siden 2002 har danske historikere og forfattere skabt 4.500 værker om Danmark under besættelsen fra 1940-1945. Interessen for krigen er steget drastisk efter årtusindeskiftet.

De seneste 13 år er der næsten udgivet et værk om den tyske besættelse af Danmark i 1940erne dagligt. Siden 2002 er det blevet til 4.500 værker - 350 om året sammenlignet med 150 værker om året op til 2002, skriver Kristeligt Dagblad.

Mange af værkerne er historiske fremstillinger, romaner, digte og film. Men en del er også personlige erindringer, som ikke udgives på store forlag, som som stadig skal forelægges Det Kongelige Bibliotek.?»Der skrives utrolig mange erindringer i dette land, og de mennesker, som i disse år har tid til at skrive erindringer, er mennesker, som blandt andet mindes deres barndom under besættelsen. Og besættelsen var så skelsættende en begivenhed, at hvis man overhovedet levede dengang, så fylder det i erindringen,« siger Jakob Kyril Meile, der er forskningsbibliotikar ved Det Kongelige Bibliotek og besættelsestidshistoriker, til Kristeligt Dagblad.

Han peger på, at besættelsen er den sidste store samlende begivenhed, som ramte alle danskere personligt og satte samfundet under massivt pres. Samtidig mener han ikke, at der er noget, der tyder på, at yngre generationer af faghistorikere eller forfattere vil lægge besættelsen på hylden.

»Krig er altid en stærk ramme for at fortælle om store og eviggyldige temaer,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Den påstand bakkes op af en række historielærere og historikere, der i torsdagens Jyllands-Posten fortæller, at de yngre generationer er engagerede i besættelsen og emner som samarbejdspolitikken, og at de nærmest dagligt møder mange historiske referencer i både reklamer, tv-serier og film - senest i filmen »9. april«.