»Der er meget stille i Danmark«

20 unge fra hele verden har endevendt Danmark for at komme på sporet af danskheden. I går gjorde de status på Christiansborg.

Ramya Putlanna, 26 år, fra England og Lawrence Shawa, 22 år, fra Zambia er to ud af 20 unge, der i løbet af de sidste par uger har rejst rundt i Danmark for at komme tæt på den danske mentalitet. De mener begge, at danskerne bor i et land, de sagtens kan være stolte af. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Danskerne joker med de krige, de har tabt, er mere stolte end de vil indrømme og kører bil uden at holde på rattet. Det var både tankevækkende og pudsige iagttagelser, der kom frem, da 20 unge fra hele verden i går mødtes i Landstingssalen på Christiansborg for at diskutere den danske mentalitet.

Med i salen var også politikerne Martin Lidegaard (R), Mette Gjerskov (S) og Ellen Thrane Nørby (V), der spurgte ind til de unges oplevelser af Danmark.

De kommer fra blandt andet Rusland, Sydkorea, Zambia og Spanien og har brugt de sidste to uger på at udforske landet på kryds og tværs uden en krone på lommen. Alt sammen for at komme »på sporet af danskheden«, som projektet hedder. Initiativtagerne er Mellemfolkeligt Samvirke, og for at opleve danskerne på hjemmebane måtte de unge tomle for at komme frem og søge ly hos gavmilde værtsfamilier.

Følelse af at høre til
22-årige Lawrence Shawa fra Zambia, der aldrig havde været i udlandet før, fortæller, at han, inden han tog hjemmefra var hunderæd for, hvad der ventede i Danmark. Heldigvis levede fordommene ikke op til virkeligheden.

»Det var et andet billede, jeg havde. Jeg var bange for, at danskerne ville være racistiske, men det har jeg slet ikke oplevet. Folk har behandlet os som deres familie, og jeg fik hurtigt en følelse af at høre til. Det havde jeg ikke regnet jeg med,« fortæller han.

Et meget stille folk
For 26-årige Ramya Putlanna fra England var det en overraskelse at iagttage, hvor stille et folkefærd danskerne er, og hvor lidt de færdes udenfor hjemmets vægge.

»Her er meget stille. Nogle gange er der ingen i gaderne, og man tænker: Hvor er alle henne? Når vi prøvede at få et lift, undrede vi os nogle gange over, hvorfor der ikke var nogen ude at køre,« siger hun.

Det oplevede Lawrence også, hvilket er en stor kontrast i forhold til livet i Zambia, mener han.

»Når man går i gaderne, hvor jeg kommer fra, er der mange, der råber. Det er der ikke i Danmark. Alle drikker, men de bliver ikke voldelige eller ubehagelige og opfører sig meget roligt og kontrolleret.«

Generelt mener de to dog, at danskerne var gode til at tage fremmede med ud at køre, men Ramya prøvede også at vente op til fire timer på at få et lift. Især i Fredericia var det et stort problem.

»Måske er kulturen anderledes lige der,« siger hun.

Noget at være stolt af
I løbet af de to uger har ingen af dem hørt ordet jantelov, men da de får betydningen forklaret, nikker de genkendende.

»I behøver ikke at være så ydmyge. Jeg har mødt flere, der sagde, at de var stolte, men ikke ville vise det. Danskerne joker også meget med alle de krige, de har tabt, og har let ved at le af sig selv,« mener Ramya.

Hun har dog også en lille opfordring til danskerne på falderebet.

»Danskerne skal være stolte af deres land, men også huske at hylde forskelligheden. Måske kan de lære af England, som er mere multikulturel. Det kan gøre kulturen rigere.«