»Der er ingen tilgængelige tidspunkter«: Borgere i hovedstaden må vente i flere dage på at blive coronatestet

Efter udbruddene i Aarhus og Ringsted ønsker borgere i hovedstadsområdet nu også i store tal at blive testet for corona. Det skaber et pres på de hvide telte. På Østerbro og i Hillerød er den første ledige tid om fire dage, og det medfører en risiko for smittespredning i ventetiden, siger professor i virologi.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er ingen tilgængelige tidspunkter. Prøv en anden dato eller prøvetagningssted.« Sådan lyder meddelelsen til borgere, der forsøger at bestille tid til en test for covid-19 i Fælledparken på Østerbro i København en af de kommende dage.

Hverken onsdag, torsdag eller fredag var det muligt at booke en tid i det hvide telt, da Berlingske tirsdag klokken cirka 13 første gang loggede på hjemmesiden coronaprover.dk.

Den første ledige tid var lørdag klokken 14:55.

Billedet var det samme, hvis man forsøger at bestille tid til en coronatest i Hillerød eller Ballerup, hvor de første ledige tider også er på lørdag. I Hvidovre var den første ledige tid torsdag.

Da vi prøvede på ny onsdag klokken 13, havde situationen ikke ændret. Hér var første ledige tider i de hvide telte i hovedstadsområdet først lørdag eller søndag - og i Fælledparken var der nu først ledige tider mandag.

»Det er ikke optimalt. Alt andet lige vil effekten af smitteopsporing falde, hvis folk ikke bliver testet hurtigt i forbindelse med en mistanke om coronasmitte. For i den mellemliggende periode kan de jo gå og smitte andre,« siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

De lange ventetider skaber også frustrationer blandt de borgere, der har brug for at blive testet.

Brian Hansen, der arbejder på et plehejem i Glostrup, kontaktede onsdag formiddag Berlingske, da han i bil var på vej til at blive testet - i Svendborg.

»Det er det sted, der ligger tættest på, hvor jeg kan blive testet i dag. I København kan jeg først komme til om flere dage, og det kan jeg ikke vente på,« sagde han.

Han er således af sin arbejdsgiver og myndighederne blevet bedet om at lade sig coronateste hver tredje uge, fordi han arbejder med skrøbelige borgere i en kommune, hvor der er forholdsvis mange covid-smittede.

»Det er frustrerende, at jeg skal bruge tid på at køre til Svendborg. Men alternativet var, at jeg var blevet derhjemme i isolation, indtil jeg kunne blive testet og få svar. Det er der jo heller ingen, der kan være interesseret i,« siger Brian Hansen.

Selvom en coronasmittet har været i kontakt med myndighedernes opsporingsenhed, er det i langt de fleste tilfælde op til den smittede selv at oplyse familie, venner eller kolleger om, at de potentielt kan være smittet. Og en manglende opfølgning fra myndighedernes side betyder, at borgere i risiko for smitte potentielt kan gå glip af afgørende oplysninger, mener eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Tæt på en tredobling af test

I den seneste aftale om kontrolleret genåbning af samfundet, som regeringen præsenterede i weekenden, hedder det, at en »klar målsætning er, at 80 pct. skal have adgang til COVID-19-test inden for 24 timer«.

Den lange ventetid følger i kølvandet på en brat stigning i antallet af personer, der lader sig teste. Antallet af testede personer er steget fra 43.800 på en uge i begyndelsen af juni til 120.827 testede personer i den forgangne uge.

»Der er et meget stort pres for at blive testet for corona i Region Hovedstaden i disse dage,« skriver regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i en e-mail til Berlingske.

»Det skyldes blandt andet, at flere børnehaver, skoler og gymnasier har enkelte elever, der er smittet med corona. Og hver gang man sender en klasse hjem, er det jo ikke kun 25 elever, der skal testes – deres familie og venner vil også testes. Ét smittetilfælde vil altså helt naturligt betyde et rigtigt stort antal coronatest,« skriver Sophie Hæstorp Andersen videre.

Hun oplyser, at kapaciteten lige nu er begrænset af, at Statens Serum Institut dagligt maksimalt kan analysere 5.500 prøver fra de hvide telte.

I Danmark er antallet af personer, der lader sig teste i de hvide telte, steget fra 43.800 personer om ugen i begyndelsen af juni til 120.827 testede personer i den forgangne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Det er borgere, der ikke har en lægehenvisning eller udviser symptomer på covid-19, der kan bestille tid i de hvide telte, som findes i 16 byer over hele landet. Herunder også personer, som har været i kontakt med smittede. Teltene udgør det såkaldte samfundsspor, som er organiseret i Testcenter Danmark under Statens Serum Institut.

Ud over samfundssporet blev 89.156 personer sidste uge testet i det såkaldte sundhedsspor, som regionerne står for. Her testes borgere med symptomer på covid-19 såvel som indlagte patienter og personale i sundhedsvæsenet.

I sundhedssporet er ventetiden på en test kortere.

»Derfor er det vigtigt, at personer med konkrete symptomer på covid-19 går til lægen og får en henvisning, frem for at lade sig teste i de hvide telte,« siger Allan Randrup Thomsen.

Antallet af smittede har været forholdsvist beskedent i hovedstadsområdet i denne omgang. En øget efterspørgsel efter at blive testet kan formentlig kædes sammen med den omfattende medieomtale af udbruddene i Østjylland og i Ringsted, ligesom der er kommet fornyet fokus på coronasmitte, efter at Sundhedsstyrelsen og regeringen er kommet med instrukser om brug af mundbind i den kollektive transport.

De længere ventetider er opstået samtidig med, at der også har været store problemer med overhovedet at komme ind på hjemmesiden coronaprover.dk, hvor man kan bestille en tid til at blive testet.

Mandag nåede ventetiden således på et tidspunkt op på over to timer.

Årsagen var, at det ganske enkelt væltede ind med folk, som ønskede at klikke sig frem til en tid efter at være kommet hjem fra ferie.

Hverken onsdag, torsdag eller fredag er det muligt at bestille tid til lade sig teste for covid-19 i Fælledparken. Fold sammen
Læs mere

Fokus på test siden maj

Allerede i weekenden begyndte der at komme historier om, at der var lange ventetider på at blive testet i de hvide telte i Region Midtjylland, hvor Aarhus og Silkeborg har oplevet større smitteudbrud de seneste uger.

I Randers og Horsens kunne man komme til at vente 14 til 15 dage på at komme til, hvilket har fået såvel Region Midtjylland som organisationen bag TestCenter Danmark til at bebude en markant oprustning af kapaciteten.

Med afsæt i en ny national teststrategi åbnede regeringen i midten af maj for en markant øget testning bredt i befolkningen, der skulle understøtte genåbningen af samfundet, og som var blevet mulig i takt med, at kapaciteten stod til at blive udvidet kraftigt.

»Vi har bragt smittetrykket ned på et meget lavt niveau. Det er afgørende, at der ikke er skjulte smittelommer, som kan få smitten til at stige igen. Hver eneste smittekæde er en for mange og kan potentielt blive til flere. Derfor handler den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen. Så har man blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med covid-19, så bør man lade sig teste,« lød det dengang fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Indtil da havde det krævet en henvisning fra lægen eller arbejdsgiveren, før man kunne bestille tid til en covid-19 test. Med den nye strategi blev målet, at også personer uden symptomer selv skulle kunne bestille tid via hjemmesiden i testteltene, hvis man ønskede en test.