Der er en grænse for, hvad man kan skrive på Facebook

Facebook-kommentar koster en 15-årig dreng 20 dages betinget fængsel. Hans trusler var over grænsen for, hvad man må skrive på det sociale medie, afgør retten i Glostrup.

ARKIVFOTO. Trusler mod digteren Yahya Hassan fremsagt på Facebook kostede i dag 20 dages betinget fængsel for en 15-årig dreng. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er en grænse for, hvad man kan skrive på Facebook, og den har vi altså trukket her.«

Således lød ordene, da dommeren ved Retten i Glostrup afsagde dommen mod den 15-årige dreng fra Gladsaxe. I oktober havde den nu dømte dreng truet Yahya Hassan i en kommentar til en video på det sociale medie Facebook, og det koster ham 20 dages betinget fængsel.

Forsvarsadvokat Bjørn Lund Hansen forklarer, at den 15-årige efter dommen er »paf«, og at han stadig er forskrækket over, at hans udsagn kan give så store konsekvenser.

Sten Schaumburg-Müller, der er professor i retslære og mediejura ved Aarhus Universitet, kalder dommen hård:

»En 15-årig, der får 20 dage, det er hårde sager, synes jeg. Men man kan håbe, at det kan have en opdragende effekt, altså ikke bare på ham, men i det hele taget,« siger han.

Ifølge Schaumburg-Müller er det ikke overraskende, at folkeskoledrengen er kommet til at jokke i spinaten, da han skrev sin kommentar:

»Det de plejer at gå og sige til hinanden, det skriver de også på Facebook. Selvom det i princippet er lige så forbudt at sige det, som det er at skrive det, så har det en helt anderledes virkning. Dels bevismæssigt, fordi det så står der, og dels virker det hårdere, fordi den pågældende, der bliver truet, kan sidde og læse det,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Han tilføjer også, at det især er unge, der ikke tænker over, hvor mange der læser med, når de skriver på Facebook.

En aften i Gladsaxe

Natten til 8. oktober 2013 sad den 15-årige dreng bag computerskærmen alene på sit værelse i Gladsaxe. Han kiggede gennem dagens nyheder fra vennerne på Facebook og opdagede pludselig et link til en video øverst på tidslinjen. Linket var til en video fra DR2-programmet Deadline, forklarer den tiltalte.

Efter at have kigget videoen igennem tilsluttede han sig strømmen af de 6.000 kommentarer, der på daværende tidspunkt, allerede var tilknyttet videoen:

»Må han få en smertefuld død og ligeledes alle jer klamme racister, som støtter den hund,« var hans første kommentar.

Inden den 15-årige lukkede computeren denne aften, valgte han at knytte en ekstra kommentar til videoen:

»Hvad pet passer på ham? ingen kan passe på ham den manden har gravet sin egen grav,« skrev han.

Bagefter tænkte han ikke mere over det. Og han blev således meget forbavset, da han blev kontaktet af politiet som resultat af de to kommentarer.

Tidligere sager

I retten blev der af anklageren refereret til en sag fra 2006, der ligeledes resulterede i en domsfældelse. Dengang blev en 18-årig mand fra Odense idømt 60 dages fængsel, fordi han sendte en mail med ordlyden, »Fogh er død« til statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Tidligere har tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard oplevet trusler på Facebook, hvor den truende fik idømt en straf. En 23-årig kvinde blev således i 2010 idømt 20 dages fængsel for at skrive: »Helle for at skyde hende. Lad mig skyde den klamme rynkefjæsede gamle kælling en gang for alle,« på Facebook.

Senest blev der i februar rejst en sigtelse, som så dog senere frafaldt mod en 22-årige erhvervsskoleelev, der skrev »Keep Svend or die.« i en gruppe på Facebook.

Efter domsafsigelsen mod den 15-årige kunne anklager Steen Ulriksen fra Københavns Vestegns Politi fredag se sig tilfreds med den afsatte dom. Men han mener, at der savnes klare retningslinjer for, hvordan man opfører sig på det Facebook:

»Det er vigtigt at nå frem til, hvor meget man må skrive på Facebook. Det har vi så nu fået et fingerpeg om, at det her, det var i hvert fald for meget,« siger han efter domsafsigelsen.