»Der er en fucking jøde i IKEA«

Ny rapport kortlægger 53 antisemitiske hændelser i 2014. Episoderne dækker over alt fra overfaldssituationer til tilråb, trusler og at blive spyttet på.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jødesvin«, »luder zionist« og »øv, der er en jøde med toget.«

Eksempler på antisemitiske ytringer som jøder ifølge en ny rapport har oplevet i 2014. Rapporten er udfærdiget af en særlig afdeling af Det Jødiske Samfund i Danmark, AKVAH, der indsamler oplysninger om antisemitiske hændelser.

I alt er 53 antisemitiske hændelser kortlagt i 2014. Heraf er fem hændelser karakteriseret som en overfaldssituation eller fysisk chikane, syv hændelser som trusler, 39 som antisemitiske ytringer, én hændelse som diskrimination og én hændelse som hærværk.

I rapporten tegnes ikke et entydigt billede af, hvem der står bag episoderne. Gerningsmændene bag de enkelte hændelser beskrives som både personer med mellemøstligt og etnisk dansk udseende. På samme måde har afsenderne bag hadefulde beskeder til jøder på sociale medier både mellemøstlige og etnisk danske navne.

Tilråb, trusler og spytklatter

I onsdagens Berlingske kan man læse, hvordan et iransk-jødisk ægtepar måtte eskorteres ud af en IKEA nord for København, da en gruppe på tre mellemøstligt udseende mænd og en etnisk dansk udseende mand ventede på parret udenfor boligmagasinet efter at have konstateret højlydt: »Der er en fucking jøde i IKEA«.

Hændelsen er langt fra enestående, og rapporten vidner om, at danske jøder har været udsat for alt lige fra fysisk chikane og trusler på sociale medier til hadefulde tilråb og at blive spyttet på i det offentlige rum.

I juli sidste år oplevede en mand af jødisk afstamning, der bar en davidsstjerne i en kæde om halsen, at blive spyttet på af en mand med mellemøstligt udseende, som også forsøgte at rive halskæden af. Episoden fandt sted i en bus i København.

Samme måned havde organisationerne Dansk Zionistforbund og Frit Iran arrangeret en demonstration på Christiansborg Slotsplads. Her oplevede et ikke-jødisk par, der i dagens anledning havde sat små, israelske flag på deres bils ruder, at en mand med mellemøstligt udseende brækkede flagene af bilen, åbnede bilens ene dør og begyndte at slå kvinden på passagersædet med en af de plasticflagstænger, som han netop havde brækket af.

Tre unge, amerikanske jøder fik sig også en ubehagelig oplevelse, da de gæstede Danmark som turister i juli 2014. Under en bytur i København, heilede en kvinde med mellemøstligt udseende til dem for derefter at tilsvine de jødiske amerikanere, der ifølge kvinden havde »stjålet hendes land«.

Antisemitiske ytringer er rykket online

Af rapporten fremgår det, at flere antisemitiske ytringer bliver ytret på sociale medier, særligt Facebook.

Blandt andet beskriver rapporten, at en ung, jødisk pige på sin Facebook-profil udtrykte frustration over krigen mellem Israel og Hamas, der kæmper for et selvstændigt Palæstina. Det medførte en lang, politisk diskussion mellem pro-israelske og pro-palæstinensiske personer i kommentarfeltet, og en person med et etnisk dansk navn skrev på engelsk: »Jeg synes, at Hitler gjorde et godt stykke arbejde. Han gjorde dog ikke et perfekt stykke arbejde, for havde han gjort det, skulle han have dræbt alle jøder«.

Eksemplet er ikke det eneste med Hitler-reference. En pro-israelsk organisation modtog eksempelvis en e-mail fra en person med et etnisk dansk navn. I e-mailen var vedhæftet et billede af små palæstinensiske børn, der blev undersøgt på et hospital, og følgende ordlyd: »Gid i må brænde i helved fucking jøder. Hitler skulle sku have gjordt sit arbejde færdig«.

AKVAH-rapporten offentliggøres med direkte henvisning til drabet på jødiske Dan Uzan, der blev skudt, mens han stod vagt ved Københavns Synagoge i Krystalgade i februar 2015.

»Da der altså findes en reel terrortrussel mod danske jøder - en trussel som typisk forudsætter en indsamling af oplysninger, før den kan realiseres - finder AKVAH det relevant at offentliggøre informationer om mistænkelig adfærd ved jødiske institutioner i Danmark,« står der i rapporten.