»Der er brug for mere næstekærlighed«

København var ramme om en gribende fredsmarch på en råkold søndag arrangeret af familien til den myrdede Cem Aydin.

21-årige Cem Aydin blev brutalt slået og sparket ihjel af 8-10 gerningsmænd, som stadig er på fri fod. På billedet Cems far og mor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Undskyld, jeg blev så bevæget, sagde Yildiz Akdogan (S), da hun søndag eftermiddag talte ved en fredsmarch på Rådhuspladsen for den dræbte Cem.

Flere tusinde mindedes den dræbte Cem på en smuk, men også kold eftermiddag i København. Blandt talerne var Yildiz Akdogan, som sad i Folketinget indtil valget. Da hun gik til mikrofonen for at tale til de mange fremmødte og ikke mindst Cems familier, der stod foran scenen med billeder af den dræbte unge mand i favnen, brød hun sammen i tårer og måtte sunde sig et øjeblik, før hun kunne fortsætte.

- Jeg er rørt over, at vi er så mange mennesker. Vi er samlet i dag, bare ikke for at mindes Cem, men også for at sige fra overfor den brutale vold, Cem blev udsat for. Enhver moders mareridt må være at miste sit barn. Jeg kan kun forestille mig den smerte, familien Aydin oplever lige nu. Det gør ondt, og det vil gøre ondt længe, sagde Yildiz Akdogan.

Hun forklarede bagefter, at hendes bevægelse nok havde noget at gøre med, at hun er højgravid og skal føde om to uger.

Fredsmarchen var arrangeret af Cems storebror Dogu og nogle af Cems kammerater.

- Det har været en god dag takket være Cems venner, sagde Dogu, da han havde hørt de mange taler fordømme drabet.

Blandt dem Københavns borgmester Anne Vang, som han gik i gymnasiet med og som rettede sin tale direkte til ham.

- Denne tale er til dig Dogu. Jeg kendte ikke Cem, men jeg kender dig. Jeg har ikke ord for at dække det, Cem blev offer for. Os der står her i dag kan ikke forhindre voldsforbrydelser i at finde sted. Vi rammes af magtesløshed overfor menneskelig afstumpethed. Men vi er ikke helt magtesløse. Vi kan skabe en verden med mindre vold. Vi kan gå til politiet, når vi ser noget ske. Dogu, jeg ved, du ikke kommer til at sove roligt, før mordet på din bror er opklaret, sagde hun og fortsatte:

- Dogu, jeg har tænkt over nogle mediers dækning af mordet på Cem. Over at jeg og vi nok ikke helt forstår, hvordan det er at have en anden etnisk baggrund i Danmark. Når der har stået noget grimt om Cem, har man skrevet at han var tyrker. Når man har skrevet noget pænt om ham, har der stået at han var dansker. Det er ikke i orden. Det er slet ikke i orden, sagde hun.

En række musikere deltog også i fredsmarchen. Efter at Outlandish havde spillet et par numre og dedikerede en smuk udgave af superhittet Aisha til Cems familie, glædede Waqas Qadri sig over det store fremmøde på Rådhuspladsen.

- Det er mere end noget et opråbt til folk om, at vold i alle sine afskygninger er noget lort. Der er brug for noget mere næstekærlighed. Vi skal passe bedre på hinanden, sagde han og forklarede, at gruppen selvfølgelig stillede op, da man blev spurgt.

- Jeg kendte ikke Cem personligt, men jeg håber de finder frem til dem, der gjorde det. Vi kan alle lære noget af det, sagde Waqas Qadri.

Den radikale Zenia Stampe kaldte drabet fuldstændig meningsløst.

- Vi vælger om det onde skal få lov at sætte sig og spredes, eller om vi vil lade noget godt gro ud af det onde, sagde hun.

Özlem Cekic fra SF lagde vægt på, at alle har et ansvar for at forhindre volden.

- Ord er meget fattige og kan ikke beskrive den situation familien er i. Vi må aldrig vende den anden kind til, sagde hun.

Musikproduceren Remee var rørt over de mange mennesker, der ville bruge en søndag eftermiddag på at vise deres sympati.

- Jeg synes det er dybt rørende at så mange møder op, og når folk står sammen og minder hinanden om, hvor vigtigt det er at vi passer på hinanden. Alle folkeslag er her, og når alt kommer til alt, er vi ens, sagde han.