Der bliver længere mellem de unge mødre

Færre kvinder får deres første barn, inden de fylder 20 år. Programmet »De unge mødre« kan have haft en afskrækkende effekt, mener en forsker.

SFI-forsker kan ikke afvise, at det populære TV-program »De Unge Mødre«, hvor Malou Stella her medvirkede, kan have formidlet til teenagere, hvor svært det er at få et barn i en ung alder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man vil se unge mødre, er man efterhånden nødt til at tænde for fjernsynsprogrammet af samme navn.

Antallet af unge mødre i Danmark ligger nemlig på det laveste, siden man begyndte at holde tal på teenagefødslerne i 1973, skriver metroxpress.

Sidste år fik kun 771 danske kvinder under 20 år et barn, viser tal fra Danmarks Statistik. Tilbage i 1973 lå antallet på 4.708, og nedgangen i antallet af teenagefødsler er glædelig, mener seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»Man har vanskeligt ved at forsørge sig selv i den alder og ikke nogen uddannelse. Mange af de unge mødre er enlige og bor hjemme hos deres forældre frem for sammen med faren,« siger han til metroxpress og tilføjer, at det lave antal teenagemødre også skal ses i sammenhæng med, at fødselstallet generelt er lavt i øjeblikket.

Mogens Nygaard Christoffersen vil ikke afvise, at det lave antal unge mødre også skyldes, at TV-programmet »De unge mødre« har haft en afskrækkende effekt.

»Det giver måske større indblik i, hvor svært det er at være teenagemor, og hvor mange problemer der er i det. I det hele taget er det jo godt med oplysning,« siger han.

Tidligere er det omdiskuterede program ellers blevet beskyldt for det stik modsatte.

Mens hun var socialminister rettede Benedikte Kiær (K) kritik af »De unge mødre« for at glorificere rollen som ung mor.

Derfor kan man ikke konkludere noget på baggrund af de nye tal, mener de hos SBS TV, der sender programmet.