»Der bliver kastet sten mod altaner og vinduer«

I naboforeningen til Mjølnerparken bygger de pigtrådshegn for at beskytte deres have. Men trusler og sabotage fra indvaderende unge har indtil videre sat en stopper for projektet.

Mohamed Abdallah Rasmussen er bestyrelsesformand i boligforeningen Hothers Plads, der planlægger et pigtrådshavn for at skærme sig mod utilpassede unge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- De drøner igennem på deres cykler og larmende knallerter, forklarer bestyrelsesformanden i boligforeningen Lejerbo Hothers Plads afdeling 316, Mohamed Abdallah Rasmussen, og vender sig væk fra vinduet. 

Nedenfor hans vindue sidder fire unge drenge i foreningens have og snakker roligt med hinanden. Blot få meter derfra ligger Mjølnerparken, et af Danmarks mest socialt belastede områder, som har været et indsatsområde i regeringens Ghettoplan, som blev lanceret i 2004.

- Det skaber utryghed blandt foreningens ældre, som ikke tør gå ned og opholde sig i haven, forklarer 80-årige Mohamed Rasmussen, som har været formand i bebyggelsen i snart seks år. 

Foreningen besluttede på en generalforsamling sidste år at sætte et stort pigtrådshegn op, som skal holde de unge ude, og gøre haven tryg for de ældre, der igennem længere tid har måttet finde sig i stenkast mod bebyggelsen og andre former for hærværk. En tur rundt om blokken afslører flere smadrede ruder og et hegnbyggeri, som ikke er nået længere end et par huller i jorden. 

- Der bliver kastet sten mod altaner og vinduer, og vi har haft oplevet indbrud og hærværk. Derfor har vi sat kameraer op i alle opgange og i haven, men det hjælper ikke. De unge er ligeglade, siger Mohamed Rasmussen og ryster på hovedet.

Men selv om det over to meter høje hegn for længst skulle være under opførelse, er det lykkedes de unge at bremse projektet, forklarer Eskild Dahl Pedersen chefkonsulent i Lejerbo, som står for opsætningen af hegnet: 

- De unge chikanerede håndværkerne med tilråb og trusler, og da de skar ledningen over til noget værktøj, sagde håndværkerne stop og pakkede deres ting, forklarer han. 

Halvanden uge efter episoden er byggeriet fortsat stoppet, og håndværkerne er taget på ferie. Men hvis byggeriet skal gennemføres, kræver det opbakning fra lokale: Ghettoproblemer kræver lokale løsninger 

- Vi bliver jo nødt til at have nogen fra området til at være med, når håndværkerne kommer tilbage, så man kan få fat i forældrene til de unge, som forsøger at sabotere projektet, siger Eskild Dahl Pedersen.

Blandede følelser

Hegnet bydes velkommen med et vist vemod fra beboerne, heriblandt Agnes Ruben, som også er bestyrelsesmedlem: 

- Jeg er meget ked af, at det er nødvendigt med det hegn. Jeg er personligt ikke bange for de unge og var fra starten meget skeptisk, men vi bliver jo nødt til at beskytte vores beboere, forklarer hun. 

Hun understreger, at de unge hverken truer eller er voldelige over for de ældre. Men alligevel skaber det utryghed, når de opholder sig i store flokke i foreningens have, og de unge har meldt klart ud, at de ikke har tænkt sig at rykke et andet sted hen. 

- Vi havde et gammelt hegn, som de klippede op, og nu siger de, at vi bare kan bygge et nyt. Så skal de nok finde en måde at vælte det på, siger Mohamed Rasmussen, som kender mange af de unge. Han konverterede til Islam i 1991 og har selv boet i Mjølnerparken i mange år. 

Beboerne på Hothers Plads er ikke uforstående over for de unges ønske om at opholde sig i haven: 

- Jeg forstår dem jo godt. De keder sig og gider ikke sidde lige uden for deres forældres vinduer. Men jeg forstår ikke, hvorfor de ikke benytter DSB-Grunden, som ligger lige ved siden af, siger Agnes Ruben. 

Hun henviser til et grønt område, som ligger lige ved siden af Mjølnerparken. Grunden skal blandt andet være et område, hvor børn og unge kan færdes, men det afholder ikke unge fra Mjølnerparken fra at slå sig ned hos naboerne på Hothers Plads. 

- Der kommer også unge fra andre steder. De parkerer deres biler ude foran og slår sig ned i vores have. Området er ligesom blevet et samlingspunkt fra nær og fjern, og der går da heller ikke en dag eller to uden, at politiet kigger forbi, forklarer Mohamed Rasmussen.

Prisen på hegnet og en række overvågningskameraer løber op i halvanden million. En regning som de ældre selv skal betale: 

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi hænger på hele regningen. Det er jo ikke os, som skaber problemerne, siger Mohamed Abdallah Rasmussen, som forgæves har henvendt sig til Københavns Kommune om hjælp. 

Københavns socialborgmester, Mikkel Warming (EnL), vil ikke blande sig i, hvad folk bygger på deres private grund, men lover handling: 

- Jeg er først lige blevet bekendt med situationen, og vi vil straks bede vores gadeplansmedarbejdere om at tage fat i de unge derude.