Der bliver flere eliteghettoer

Overklassen klumper sig i stigende grad sammen i velhaverghettoer, viser nye tal. Det gør det sværere at få brudt den sociale arv, mener erhvervsråd.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun indvandrere og socialt udsatte, som bosætter sig de samme steder. Overklassen og den øvre middelklasse i Danmark flytter også i stigende grad til områder, hvor de øvrige beboere ligner dem, skriver Politiken på baggrund af nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

I 1985 var der seks sogne i Danmark, hvor mere end hver fjerde borger tilhørte overklassen eller den øvre middelklasse, i 2009 gjaldt det 26 sogne. Dermed kan man ifølge AEs chefanalytiker Jonas Schytz Juul for første gang tale om deciderede velhaverenklaver i Danmark.

- Det er traditionelt de samme områder, som overklassen og den øvre middelklasse vælger at bosætte sig i, men dykker man ned i tallene, kan man se, at de fylder meget mere, end de har gjort før. Det betyder, at vi nu for alvor har fået rigmandsghettoer og underklasseghettoer i Danmark. Forskellen på at vokse op i enten den ene eller anden ghetto er enormt stor. I de ressourcestærke områder er skolerne typisk velfungerende, men vokser man op i Tingbjerg eller omkring Mjølnerparken, møder man som barn en helt anden hverdag, som er præget af, at der bor mange ressourcesvage i området, siger han.

Udviklingen bekymrer minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S). Han tilskriver blandt andet udviklingen boligpolitikken fra 1970erne og 1980erne.

- Dengang blev der bygget en masse ens boligtyper, og det er det, vi betaler prisen for nu. Fremover skal vi sørge for, at der bliver en fornuftig blanding af almene boliger, private boliger og ejerboliger, når vi bygger nyt. Byer fungerer bedst, hvis de mennesker, der bor der, mødes på tværs af forskellige samfundsgrupper og på den måde får en større forståelse for hinanden, siger han.

Men Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, ser ikke noget problem i, at der opstår velhaverghettoer.

- Det giver jo ikke samfundet problemer. Den eneste udfordring kan være, at nogle kommuner får en højere indtægt, men det er der blevet taget højde for, ved at de kommuner til gengæld betaler mere til de kommuner, der har udfordringerne, siger hun til Politiken.

Helt så enkelt er det dog ikke, påpeger Jonas Schytz Juul.

- Folk fra overklassen og den højere middelklasse flytter af lyst, men de ressourcesvage flytter, fordi de er nødt til det og ikke har råd til at bo andre steder, og på den måde bliver de presset til at bo i bestemte områder, siger han og henviser til Tingbjerg i København.

- I det område bor der nu kun tre procent, som tilhører overklassen eller den øvre middelklasse, og det betyder, at det er blevet sværere at få brudt med den negative sociale arv.