Denne landsdel bruger flest penge på julen

Julebudgettet topper i Nordjylland. En sjællandsk husstand vil bruge 1.100 kroner mindre på julen end en nordjysk, viser ny undersøgelse.

ARKIVFOTO. Aalborg by pyntet op til jul - Julebelysning i Aalborgs midtby med julehandlende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julen varer længe og koster mange penge. Bare spørg nordjyderne.

Som den eneste af landets regioner stiger julebudgettet i Nordjylland. I år vil de nordjyske husstande ifølge en ny undersøgelse bruge gennemsnitligt 5.280 kroner på julegaver, pynt, tøj, julefrokoster og arrangementer for børn. Det er en stigning på 340 kroner i forhold til sidste år, viser undersøgelsen udført af TNS Gallup for Nordea.

»Nordjyderne er i top med juleforbruget i år. De bruger flere gaver og alt det andet, der hører julen til. I bunden finder vi Region Sjælland,« fortæller forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Sjællænderne vil i gennemsnit bruge 4.150 kroner på det samlede julebudget, 400 kroner mindre sammenlignet med 2013.

En af forklaringerne på de regionale forskelle er ifølge Ann Lehmann Erichsen boligmarkedet. Hun forklarer, at prisfaldene på parcel- og rækkehuse er 32 procent for Region Sjælland, siden priserne var på deres højeste. Til sammenligning er faldet »kun« på fire procent i Nordjylland.

På landsplan agter danskerne at sænke juleforbruget med omkring fem procent, og det er ikke så overraskende, mener Ann Lehmann Erichsen.

»Julen er i høj grad børnenes fest. Men siden 2010 er antallet af nyfødte faldet med mere end ti procent, og ser vi på børn i alderen 0-9 år, er der fire procent færre i dag i forhold til 2008,« siger hun.

Erfaringen viser dog ifølge forbrugerøkonomen, at danskerne ender med at bruge flere pengene end planlagt på julen.

»Der skal et ualmindelig godt budget-gen til for at holde hus med pengene. Inden man ser sig om, har man brugt 500 kroner mere end planlagt. Så mon ikke de beløb, folk afsætter til juleforbruget, i sidste ende er minimumtal,« siger Ann Lehmann Erichsen.