Dengang julemandshæren delte gaver ud

For præcis 40 år siden indtog 100 aktivister Københavns gader klædt ud som julemænd. De demonstrerede og delte gaver ud til folk fra Magasin og Illums hylder.

Julemandshæren deler gaver ud i Magasin Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Henning Hansen / JP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I vores kapitalistiske system er julen blevet konsumenternes tid. Handlen får et mægtigt opsving. Fortjenesten går selvfølgelig udelukkende til stormagasinerne, fabrikanterne, bankerne og kuponklipperne. Julen er blevet et borgerligt ritual og har gjort det til en følelsesmæssig skuffelse.«

Sådan lød indledningen til Julemandshærens manuskript, som teatergruppen Solvognen handlede efter, da de for præcis 40 siden ankom til Danmark med Norges-båden. De 100 aktivister klædte sig i de klassiske røde og hvide kostumer, »maskerede« sig bag lange skæg, og skabte de følgende fem dage masser af liv i de danske gader og debat i medierne.

De demonstrerede ved politigården og de marcherede Københavns gader i samlet trop. Men det bedst kendte øjeblik er uden sammenligning, da de begyndte at pille varer ned fra Magasin du Nord og Illums hylder og gav dem til øvrige kunder og forbipasserende.

Var det forkert?

Jyllands-Posten har interviewet skuespiller Britta Lillesøe, der var medlem af Solvognen. Hun mindes, at de alle gik ind i Magasin ved Kongens Nytorv iklædt civilt tøj og slæbende på en store sække. De var spækket med bøger, som gruppen havde købt i forvejen. På samme tid gik de snesevis af aktivister ind på toiletterne, klædte om og indtog stormagasinet som gavegivende julemænd.

Bøgerne, de i starten gav bort, var forlaget Demos nye, alternative »Historiebogen«. Et værk, hvor folkets historie blev fortalt ud fra en socialistisk synsvinkel.

Men flere af julemændene begyndte altså at snuppe varer direkte fra stormagasinernes hylder og gav dem til hvem som helst. Britta Lillesøe fortryder heller ikke i dag »tyveriet«.

»Var det forkert? Nej da. Det var jo en symbolsk, teatralsk aktion, hvor vi forklarede, at folk betalte for meget for varerne og fik for lidt for deres arbejde. Så vi mente, at de skulle have nogle gaver. Det trængte de til - når de nu ikke engang ejede deres egne fabrikker,« siger Lillesøe til Jyllands-Posten.

Aktionen stod på i omkring en halv time, inden politiet nåede frem. Her blev Lillesøe og de øvrige julemænd lagt i håndjern og kørt væk i politiets salatfade med børn og voksne som måbende tilskuere.

»Vi vidste godt, at vi ville blive arresteret. Men det var nærmest også meningen. Julemanden i håndjern. Det er et absurd billede. Det er noget, folk husker,« siger skuespilleren.

Optaget i Kulturkanon

Teatergruppen Solvognen havde tilknytning til Christiania. Gruppen blev dannet i 1969 og opløst i 1982. Ud over Julemandshæren er den kendt for Nato-hæren året forinden, hvor de aktivistiske skuespillere klædt ud som Nato-soldater »indtog« København under et Nato-ministermøde. Det retslige efterspil efter Magasin-sagen endte med, at gruppen blev idømt en kollektiv bøde på 200 kroner for gadeuorden.

I 2006 blev Solvognen optaget i Kulturministeriets Kulturkanon for netop Julemandshæren.

Aktionen er desuden foreviget i dokumentarfilmen »Dejlig er den Himmelblaa« fra 1975.