Den utilnærmelige talsmand

Junes Kock beskrives af politiske modstandere som en begavet debattør, som ethvert argument preller af på. Selv holder han kortene tæt til kroppen.

Junes Kock, talsmand for Hizb ut-Tahrir i Skandinavien. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er jeg ikke interesseret i.«

Talsmanden Junes Kock fra den omstridte islampolitiske organisation, Hizb ut-Tahrir, vil ikke tale om sig selv. Ansigt til ansigt med Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, vil Junes Kock hellere fortælle om sit syn på de vestlige demokratiers forfejlede samfundsform og om, hvordan »ideen og koncepterne omkring frihederne er noget, vi burde have kastet fra os for længst«.

Ekstra Bladet satte sidste år de to i stævne til en TV-debat om Hizb ut-Tahrirs samfundssyn. Men hos Venstres politiske ordfører trængte et andet spørgsmål sig på, siger hun i dag:

Hvem er den 36-årige konvertit med det røde hår, som de seneste år er blevet Hizb ut-Tahrirs ansigt udadtil i Danmark?

Junes Kock svarer med tavshed, da Berlingske via SMS forsøger at finde ud af det. Vicetalsmanden for Hizb ut-Tahrir, Elias Lamrabet, gør det samme og vil heller ikke knytte ord til beskrivelsen af foreningens talsmand.

Ikke desto mindre løftede Junes Kock selv en flig af sløret i et interview med Information tidligere på ugen.

Heraf fremgår det, at Junes Kock konverterede til islam som 24-årig, efter at både en ven og en bekendt pludselig omkom. Den ene i en trafikulykke, den anden under en fodboldkamp i Parken.

»Det fik mig til at lede efter en forklaring – et svar – og det svar havde islam. Islam har nemlig svar på alle spørgsmål. Man skal bare lede efter dem i de hellige tekster,« siger Junes Kock til Information.

Talsmanden var dog tilsyneladende ikke helt tilfreds med det endelige resultat af interviewet. På sin åbne facebookprofil sammenligner han Information med den omdiskuterede netavis Den Korte Avis under et link til artiklen med kommentaren:

»I den her artikel har de mere end skrivemåden til fælles«.

Et andet sted på profilen afslører Junes Kock også, at han ikke er blottet for humor. En anekdote fra det virkelige liv fortæller under overskriften »dagens fordom« historien om en vens besøg på et hospital, hvor han bliver forvekslet med et pizzabud.

»Så fordomsfuldt at det bliver komisk. Jeg kunne i hvert fald ikke holde smilet tilbage, da han fortalte historien,« tilføjer han.

Gik i vrede

Men det er en ganske anden Junes Kock, som møder op til debatarrangementer som det på Ekstra Bladet, fortæller Inger Støjberg.

»Det pudsige var, at han var meget rolig, flink og sådan noget, da jeg var derinde. Men på samme tid ville han ikke tale med mig. Han gled af på alle spørgsmål. Efter optagelserne spurgte en anden af Ekstra Bladets journalister ham om noget med en demonstration, og så blev han virkelig vred og gik i arrigskab. Han virker kontrolleret, men temperamentsfuld,« siger Inger Støjberg.

Hun beskriver ham også som »begavet«, men tilføjer i samme åndedræt, at der jo »må være et eller andet, der er gået fuldstændigt galt«.

En anden af Junes Kocks politiske modstandere, som også har taget diskussionen med ham på TV, er Ib Terp (S), borgmester i Brøndby Strand, hvor Hizb ut-Tahrir i 2012 vakte opsigt ved at overtage bestyrelsen i en lokal idrætsklub.

Men selv om den veltalende konvertit forstår at vælge sine ord og behersker både engelsk, dansk og arabisk, var Brøndby- borgmesteren ikke imponeret.

»Han var sådan set umulig at debattere meningsfuldt med, for han fyrer bare en remse af. Så kan man sige noget til det og så få en ny remse. Det var ikke en debat.«