Den tyske og svenske højrefløj lader sig inspirere af Mette Frederiksen

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om hvordan danske hospitaler ikke kan følge med antallet af ældre patienter og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Den danske regerings nye reformudspil har vakt opmærksomhed i udlandet. Og især højrefløjspolitikere i Sverige og Tyskland finder udspillet interessant. På billedet Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, da han talte ved Dansk Folkepartis årsmøde i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik. Igen i dag kan du nyde morgenkaffen på altanen eller i haven med temperaturer omkring 20 grader hele dagen. Læn dig tilbage, så får du her Berlingskes nyhedsoverblik.

Efter at regeringens nye reformudspil er blevet dækket vidt og bredt af internationale medier, har Tysklands og Sveriges højrefløjspolitikere nu også fået øjnene op for det. I udspillet nævner regeringen nemlig, hvordan man vil aktivere indvandrere på kontanthjælp. Det skriver Politiken.

Læs hele historien her.

Men først dagens coronatal:

Hvis tiden er knap, og du ikke kan nyde kaffen og dagens nyheder på terrassen, hvorfor så ikke prøve Berlingskes daglige nyhedspodcast »Morgenposten«? Den kan du høre lige her:

Vagtcentralen mistede 277 112-opkald under fodboldkamp

I dagens Berlingske kan du læse afsløringen af, hvordan Region Hovedstadens 112-vagtcentral under fodboldlandsholdets kamp mod Tjekkiet mistede 277 112-opkald fra desperate danskere på 30 timer.

31 afmægtige ansatte har nemlig fået nok og står frem med deres version af sandheden og en række dokumenter, der afslører et stort problem i vagtcentralens håndtering af opkaldene.

Du kan læse historien om fodboldkampen her.

Du kan også læse Berlingskes gravergruppes historie om de ansattes oplevelser her.

Berlingske vil i løbet af dagen udgive flere fortællinger om, hvordan og hvorfor Region Hovedstadens 112-vagtcentral ikke formår at følge med opkaldene.

Hospitalerne får sværere og sværere ved at følge med det stigende antal ældre patienter. Det viser en ny undersøgelse, skriver Kristeligt Dagblad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Hospitaler kan ikke følge med de ældre

Kristeligt Dagblad skriver i dag om, hvordan et flertal af lægerne i en ny undersøgelse ikke mener, at sundhedsvæsenet er indrettet til at håndtere et stigende antal ældre patienter.

Ledende overlæge på geriatrisk og palliativ afdeling på Bispebjerg Hospital i København, Eckart Pressel, har selv deltaget i undersøgelsen og udtaler til avisen:

»Folk lever længere, og flere lever længere med alvorlige sygdomme. Det betyder, at vi får flere multisyge ældre. Men de møder et hospitalssystem, som de seneste år er blevet indrettet stadig mere specialiseret, hvilket ikke matcher patienternes behov, som ofte går på tværs af specialerne.«

Du kan læse historien her.

Tysk og svensk højrefløj lader sig inspirere af Mette Frederiksen

Adskillelige internationale medier har i de seneste døgn hyppigt omtalt den danske regerings nye reformudspil.

Især én ting har vakt opsigt: Ideen om at sætte visse indvandrere på kontanthjælp til at udføre en form for arbejde.

Det lader både tyske og svenske højrefløjspartier sig nu inspirere af, skriver Politiken.

Georg Pazderski fra det indvandringsfjendtlige Alternative für Deutschland og Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna efterlyser nemlig, hvad Pazderski kalder »krav til dem, der profiterer af vores socialsystem«.

Læs mere om det her.

87 engelsksprogede uddannelser skal lukke, og det kan koste arbejdskraft

I dagens Jyllands-Posten kan du møde Seda Sahin fra Lichtenstein, som er en af de sidste udenlandske studerende, der får lov at gå på en engelsksproget uddannelse på University College Nordjylland.

Det sker efter, at regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Konservative og Liberal Alliance har indgået en aftale om at reducere antallet af engelsksprogede videregående uddannelser fra næste år.

Og lukningerne kan koste arbejdspladser, mener rektor for VIA University College, Harald Elmo Mikkelsen.

»Kigger man historisk på det, er der aldrig tidligere i det omfang blevet lukket uddannelser med et varsel på et år. Vi har kun indtil sommer til at justere ind,« udtaler han til Jyllands-Posten.

Du kan læse hele historien her.

Fødevareminister Rasmus Prehn sendte med 12 timers mellemrum to mail, der har vakt opmærksomhed blandt politikerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En mystisk mail fra Rasmus Prehn

I dagens Berlingske kan du læse om, hvordan to mail fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), sendt med 12 timers mellemrum, har vakt stor opsigt på Christiansborg.

Det sker efter, at man i månedsvis og gennem 60 møder har forhandlet for at få en storstilet aftale hjem, der skal være med til at gøre landbruget grønnere.

Berlingske er i besiddelse af de to mail.

Du kan læse historien her.

Dagens opslag

Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Marie Krarup, følte sig i går nødsaget til at skrive et Facebook-opslag med en opsang til DRs journalister.

Hendes far og tidligere medlem af Folketinget for partiet, Søren Krarup, blev nemlig flere gange i løbet af dagen ringet op af journalister fra Danmarks Radio, der ville høre, hvad han mente om den nuværende politiske situation i Dansk Folkeparti.

Problemet var dog, at Søren Krarup i dag lider af sygdommen Alzheimers og derfor ikke kunne kommentere.

Danmarks Radio har siden undskyldt hændelsen.

Det sker i dag

Øens Have: Københavns nye bylandbrug på Refshaleøen åbner.