Den tunge rock-musiks gøgler

Ikke mange heavy metal-musikere har som Ozzy Osbourne været så langt inde i maskinrummet og så langt ude på overdrevet.

Ozzy Osbourne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Balazs Mohai
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Ozzy Osbourne lørdag aften kl. 23.00 går på scenen på heavy metal-festivalen Copenhell på Refshaleøen som forsanger i legendariske Black Sabbath, vil det efter de seneste setlister at dømme være til tonerne af signaturmelodien »Black Sabbath«.

Nummeret er fra bandets første plade fra 1970, fra dengang engelske musikere for første gang skruede ned for tempoet i bluesrocken og gjorde deres grooves tungere og teksterne sataniske. Dermed opfandt de heavy metal som genre, og folket tog den tunge puls til sig med det samme. I dag er heavy metal mere elsket og respekteret end nogensinde. Det er Ozzy Osbourne, én af dens opfindere, bannerførere og spydspidsklovne, også.

Flagermus, duer og blodsprøjt

Ozzy Osbourne var med i bands før Black Sabbath, men det var sidstnævnte, der satte en ny musikalsk dagsorden, og som især med bandets første fire plader i første halvdel af 1970erne skabte sig et stort navn. Med numre som »Paranoid«, »Iron Man« og »Sabbath Bloody Sabbath« skrev og sang de sig ind i hjerterne på især unge drenge med hang til luftguitar og vertikal hovedrysten og ungdommelig lyst til at få serveret alt i en enkel skabelon. Sort og hvid eller Gud mod Djævelen.

Fra 1980erne og frem beskæftigede Ozzy Osbourne sig mest med en succesfyldt solokarriere, hvor Black Sabbath kørte med andre forsangere. Soloplader som »Blizzard of Oz«, »Diary of a Madman« og »Bark at the Moon« ledsaget af heftig turnéaktivitet gav et millionsalg af albums, og ud over de hurtige rocknumre er der også masser af ballader på Osbournes soloplader.

Man skal heller ikke glemme, at han har skrevet teksten til den måske mest følsomme sang, Black Sabbath har spillet, nemlig »Junior’s Eyes« fra 1978, som angiveligt er inspireret af Ozzy Osbournes dengang nyfødte søn, Jack.

I 1982 blev Ozzy Osbourne gift med Sharon Arden, der i flere forskellige omgange har forsøgt at sætte skik på hans liv. Han kampdrak som ung, og han fik lavet ikke så få skandaler i sine branderter, som dengang da han og Sharon havde fået den idé at slippe to fredsduer løs for at gøre indtryk hos cheferne på pladeselskabet. Ozzy slap duerne løs, men pludselig faldt det ham ind at bide hovedet af én af dem, og da blodet sprøjtede ud over en af pigerne på stedet, blev security-folk tilkaldt, og mødet afsluttet, næsten før det var begyndt.

Senere bed Ozzy Osbourne også hovedet af en flagermus, det var på scenen i Iowa i 1982. Det var dog et uheld, for han troede, flagermusen var af plastic.

Da Ozzy blev stueren

 

I 2002 blev Ozzy Osbournes navn pludselig mere mainstream, da han sammen med familien, stadig bestående af hustruen Sharon, sønnen Jack og datteren Kelly og et kontingent af små hunde, der ret konsekvent tissede på gulvtæpperne, stillede op til realityshowet »The Osbournes«.

Jo mere, hundene gjorde tæpperne beskidte, desto mere stueren blev Ozzy Osbourne, der viste sig som en morsom og ærlig familiefar, der lige så ofte som os andre blev overhalet af begivenhederne omkring sig. Det blev til hele fire sæsoner. Beslutningen var klog for forretningen, og den banede indirekte vejen for flere senere Black Sabbath-reunions.

Det hårde turnéliv

Siden 1990erne har Black Sabbath været på en del turneer, der blandt andet førte bandet til Roskilde Festival i 1998, og for tiden er Ozzy Osbourne sammen med to ud af tre af de originale medlemmer af Black Sabbath – den stildannende guitarist Tony Iommi og bassisten Geezer Butler – ude på den efter sigende sidste turné. Den har i hvert tilfælde fået titlen »The End«, selv om man i showbusiness aldrig skal sige aldrig.

Tony Iommi har døjet med kræft i flere omgange, og det er efterhånden blevet hårdt for de ældre mænd at rejse. Sidst de var i Danmark, i Forum i 2013, var bandet dog i fin form, selv om Ozzy Osbourne af og til manglede noget af ungdommens stemmekraft. Det kompenserede han for ved at hoppe op og ned som en bedstefar-pandabjørn på speed, hvis han da ikke lige spænede frem og tilbage på scenen og kastede baljer med vand ud over det med rette begejstrede publikum.

Selv hører jeg til dem, der synes, at det er i orden at hylde de gamle helte, hvis de stadig kan deres kram, og det kan Black Sabbath og Ozzy Osbourne. Om man vil kalde ham en af heavy metals opfindere, en gadedreng eller en musikalsk pauseklovn, er op til ens eget temperament. Når man er elsket som Ozzy, bliver de fleste tillægsord nærmest ligegyldige.