Den svenske mesterhacker

Gottfrid Svartholm Warg kan være hjernen bag voldsomme hacker-angreb i Danmark. Han begyndte som markant ideolog og medgrundlægger af den stærkt omstridte svenske fildelingstjeneste The Pirate Bay – men er dybt indblandet i sager, hvor målet kan være økonomisk berigelse.

Gottfrid Svartholm Warg var i begyndelsen aktivist og blev betragtet som en af de dygtigste hackere, der findes. Nogle mener, at han nu er blevet hacker for økonomisk vindings skyld. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTIL ERICSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Gottfrid Svartholm Warg er en af de hovedmistænkte bag et af de mest omfattende og følsomme hackerangreb, som har ramt Danmark. Ifølge de danske myndigheder kan de personer, som står bag de sofistikerede angreb på IT-virksomheden CSC fra april til august 2012, have haft fingrene langt nede i flere millioner danske CPR-numre og andre ellers afskærmede oplysninger.

Gottfrid Svartholm Warg er fængslet i Sverige i forbindelse med hackerangreb mod Nordea og Logica. De danske myndigheder begærer ham nu udleveret til retsforfølgelse i Danmark pga. mistanke om angreb på CSC, som bl.a. er politiets IT-leverandør.

Den 28-årige svenske hacker med aliaset Anakata er en specialist på sit område og fremhæves som særlig dygtig til at håndtere kryptering. Han var med til at grundlægge fildelingstjenesten The Pirate Bay, der blev verdens største af sin slags på at være et digitalt mødested, hvor brugere kan dele bl.a. gratis film, musik og spil – til stor vrede for rettighedshaverne. Og da de svenske myndigheder i 2009 slog hårdt ned på de ulovlige dele af The Pirate Bay, blev de fire grundlæggere hver idømt et års fængsel. Gottfrid Svartholm Warg rejste til Cambodja, hvor han i august 2012 blev anholdt af cambodjansk politi og sendt tilbage til Sverige. Her blev han øjeblikkeligt sigtet for hacker-relaterede forbrydelser.

Hacktivist i superligaen

Gottfrid Svartholm Wargs tyngde i miljøet understreges af, at han jævnligt støttes af aktivisten Julian Assange bag WikiLeaks. I Gottfrid Svartholm Wargs foretrukne virtuelle verden finder man eksempelvis et foto af Assange, som holder et papir med ordene »Free Anakata«.

»Gottfrid Svartholm Warg er den type hacker, som man vil kalde en hacktivist, og blandt dem er han i superligaen,« siger Ulf Munkedal, direktør for det danske IT-sikkerhedsfirma Fort Consult.

Shehzad Ahmad, som er chef for det danske IT-sikkerhedsfirma DK-Cert og næstformand for Rådet for Digital Sikkerhed, sammenfatter hackeren Gottfrid Svartholm Warg som »én, der har forstand på det, han laver«.

Ideologisk har Gottfrid Svartholm Warg tidligere gjort det til et slagnummer, at internettet skal være fuldstændig åbent for alle. Og mens mange vil kalde ham terrorist, vil han forsvare sig som frihedskæmper.

De »dummeste« døde soldater

Sådan begyndte det i hvert fald. I første omgang gjorde Gottfrid Svartholm Warg sig bemærket ved at stå for hjemmesiden America’s Dumbest Soldiers – Amerikas dummeste soldater - som han ejede domænenavnet til. Hjemmesiden opremsede amerikanske soldater, som blev dræbt under Irak-krigen. Men han stod ikke for hjemmesidens indhold, understreger moderen til Gottfrid Svartholm Warg.

De besøgende blev bedt om på en skala fra et til ti at vurdere, hvor dumme soldaterne havde været, baseret på de omstændigheder som de døde under. Det amerikanske udenrigsministerium krævede hjemmesiden lukket. Gottfrid Svartholm Warg forsvarede sig hårdnakket med henvisning til ytringsfriheden. Men presset voksede. Gottfrid Svartholm Warg gav efter. Hjemmesiden blev lukket.

Siden har Gottfrid Svartholm Warg gjort sig bemærket i forbindelse med hackerangreb, hvor det må være et åbent spørgsmål, om motivet er ideologisk nødvendighed eller økonomisk berigelse.

»Den aktuelle sag ligger i hvert fald mere i gråzonen. Og det vil ikke være første gang, man ser ideologien gå fløjten, når hackerne finder ud af, hvad de kan bruge deres evner til i forhold til økonomisk gevinst,« siger Ulf Munkedal.

Internet-abstinenser

Den svenske dokumentarfilm »TPB AFK – The Pirate Bay – Away From Keyboard« tegnede tidligere på året et billede af, at den skrøbeligt udseende Gottfrid Svartholm Warg er lige dele teknisk kyndig og socialt utilpasset.

I en scene udbryder han: »Jeg har abstinenser. Jeg har ikke været på nettet hele dagen!«

I en anden scene bebrejder en af medstifterne af The Pirate Bay ham, at han er højrøstet.

»Jeg er halvt døv og taler derfor højt,« svarer han.

I en tredje scene forklarer en veninde, som havde besøgt ham i Cambodja, at hans narkotikamisbrug havde været konstant derude.

Halvt døv, internetafhængig og narkomisbruger eller ej – den svenske mesterhacker er lige nu en af de hovedmistænkte i det hidtil alvorligste angreb på danske myndigheders IT-sikkerhed.

Efter indvendinger fra Gottfrid Svartholm Wargs mor er der foretaget ændringer i forhold til den oprindelige version af denne artikel.

  • Passagen 'I første omgang gjorde Gottfrid Svartholm Warg sig bemærket ved at starte hjemmesiden America’s Dumbest Soldiers – Amerikas dummeste soldater. Hjemmesiden opremsede amerikanske soldater, som blev dræbt under Irak-krigen.' er justeret til 'I første omgang gjorde Gottfrid Svartholm Warg sig bemærket ved at stå for hjemmesiden America’s Dumbest Soldiers – Amerikas dummeste soldater - som han ejede domænenavnet til. Hjemmesiden opremsede amerikanske soldater, som blev dræbt under Irak-krigen. Men han stod ikke for hjemmesidens indhold, understreger moderen til Gottfrid Svartholm Warg.'
  • Passagen 'Siden har Gottfrid Svartholm Warg i højere grad gjort sig bemærket i sager, hvor motivet peger mere i retning af økonomisk berigelse end ideologisk nødvendighed.' er justeret til 'Siden har Gottfrid Svartholm Warg gjort sig bemærket i forbindelse med hackerangreb, hvor det må være et åbent spørgsmål, om motivet er ideologisk nødvendighed eller økonomisk berigelse.'