Den stille slider bliver lobbyist

Tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) siger til august farvel til dansk politik for at blive markedsdirektør for servicevirksomhederne i Dansk Erhverv.

Foto: Linda Henriksen.
Læs mere
Fold sammen

Folketingsmedlem og tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) forlader efter ti år i landspolitik Christiansborg for at blive markeds­direktør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Hvilshøj får ansvaret for den politiske interessevaretagelse for organisationens servicevirksomheder. Et job man også kalder lobbyist. Hun begynder i jobbet den 18. august.

»Selv om jeg stadig er ung, er jeg ret gammel i politik. Jeg har aldrig set mig selv i politik hele mit liv, nu glæder jeg mig til at kunne kombinere det politiske og erhvervslivet,« siger 38-årige Rikke Hvilshøj om jobskiftet, som ikke kommer som den helt store overraskelse. I et interview i Berlingske i november 2007 afslørede den tidligere minister, at denne periode i Folketinget blev den sidste.

I det hele taget er ordet overraskelse ikke det, der bedst kendetegner den tidligere minister, der er blevet kaldt lidt for farveløs og kedelig. Den største overraskelse fra hende kom vel, da hun selv valgte at gå af som minister kort efter valget sidste efterår.

Som politiker er Rikke Hvilshøj kendt for at være pligtopfyldende og en slider, der har styr på sagerne, og som aldrig træder ved siden af.

Hun er også kendt for at være særdeles liberal og var i begyndelsen af sin politiske karriere med til at danne den liberale kaffeklub Expresso.

Med i den kommende markedsdirektørs politiske netværk og venner tæller blandt andet liberale kræfter som tidligere Århus-borgmester Louise Gade, tidligere kultur- og fritidsborgmester i København Martin Geertsen, og Venstres tidligere pressechef Mikkel Faurholdt.

Alle har som Hvilshøj valgt at forlade partipolitik for at gøre karriere i erhvervslivet. Men også nuværende politikere som Venstres finansordfører, Peter Christensen, og udenrigsordfører, Søren Pind, er med i den tidligere ministers netværk og vennekreds, som uden tvivl er uerstatteligt, når hun skal sælge erhvervslivets budskaber i fremtiden.

Farvel til PET
Det er nok de færreste, der ikke tænker brandattentat, når talen falder på Rikke Hvilshøj. Natten til den 8. juni 2005 blev der sat ild til familiens bil ved hjemmet i Greve syd for København. Familien nåede ud i tide, og allerede dagen efter stod Hvilshøj på Christiansborg igen. Rystet fortalte hun, at demokratiet var knægtet, men at hun forblev minister. Aktionsgruppen »Grænseløse Beate« tog senere ansvaret for attentatet, men ingen er nogensinde blevet sigtet eller dømt.

Rikke Hvilshøj afviser, at hendes farvel til politik har noget med brandattentatet at gøre. De mørkklædte PET-agenter, som har fulgt hende og familien, har hun allerede sagt farvel til. Det endelige farvel til folketingsgruppen sker på Venstres sommergruppemøde i begyndelsen af august. Rikke Hvilshøj afløses i Folketinget af Marion Pedersen, der røg ud af Folketinget ved sidste valg.