Den spisende kok

Kokken Bo Bech spænder fra eksperimenterende avantgardekøkken til bred TV-underholdning.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var som ung soldat i Bosnien, at Bo Bech fik øjnene op for kogekunstens muligheder. Under tjansen i militærkøkkenet, fandt han ud af, at ved at skrue på forskellige parametre, som f.eks. at sænke ovnvarmen samtidig med, at han forlængede tilberedningstiden, kunne han fremkalde forskellige reaktioner blandt kammeraterne i kantinens spisesal. Lige siden har nysgerrigheden været Bechs tilgang til kogekunsten. Ikke mindst var eksperimentet den drivende kraft på Restaurant Paustian, hvor Bo Bech 2004-2010 som ejer og køkkenchef rent kunstnerisk set har haft sin foreløbige kulmination.

Før det fungerede Bech i fire år som køkkenchef hos Jan Hurtigkarl i Aalsgårde. Dengang før den store eksplosion på den københavnske madscene tilbagelagde man gerne de 30-40 kilometer til Nordkysten for at smage årets kollektion fra Bechs (og Hurtigkarls) hånd.

Allerede i 2000 vandt han første udgave af Årets Ret (I dag Årets Gericke) for sin fremsynede hovedret »Bagt rødbede med kakao, lakrids og kastanjer (og dådyr, Canadagås eller noget andet vildt på siden)«.

Som kok er Bo Bech i udpræget grad visuelt orienteret. Til tider har man på fornemmelsen, at skabelsen af en ny ret starter bag på Bech nethinde. Hans to seneste Gericke-vindere har således frækt udforsket det monokrome univers midt i en ellers grøn tid: Dels en sort-hvid dessert af vanille is med olivenkompot, mælkekiks og lakrids og en brun-i-brunt hovedret bestående af brissel, hale og fe-hår (friterede kødfibre fra brystet) af kalven samt morkel.

For de fleste vil Bech dog formentlig nok være mest kendt som den danske reinkarnation af den britiske TV-kok Gordon Ramsay fra Kitchen Nightmares. I Kniven for struben på TV3 er Bech den onde kok, som besøger diverse skrantende restaurationer rundt omkring i landet og giver dem en ordentlig opsang, hvorefter han bygger dem op igen. Med mere eller mindre lykkeligt udfald, må man bagefter konstatere i virkelighedens verden.

Selv om grøntsager ofte spiller hovedrollen i Bechs kreationer, lever han ikke nødvendigvis selv af skånekost. En burger fra McDonalds glider nemt ned, og hvor de fleste selv voksne mandfolk kan klare sig med en af de store Nimb Hot Dogs til frokost, napper Bech gerne to-tre styks under optagelserne til en af de snart mange TV-serier, han har deltaget i.

Bo Bech er med andre ikke bare den eksperimenterende og visuelle kok, men også den spisende kok.B