Den sjællandske syndflod

Det massive regnvejr får nu for alvor konsekvenser. I Hundige evakuerer hjemmeværnet personer i et villakvarter. Mange andre kvarterer er oversvømmet efter regnvandsbassiner er løbet over.

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Den voldsomme nedbør, der de seneste to døgn har indhyllet store dele af Sjælland i en tæt tåge af regn, er nu for alvor ved at have alvorlige konsekvenser. Grundvandet står så højt mange steder, at det ikke hjælper noget at pumpe vandet væk, det kommer blot tilbage igen.

Beboere i Godsparken i Hundige evakueres nu af hjemmeværnet, efter kommunen har givet op over for vandmasserne, skriver B.T. Vandet står simpelthen så højt i gaderne, at alm. køretøjer ikke kan køre ind i området.

Helikopterbilleder fra TV 2 News viser mindst 50 huse i kvarteret, som er oversvømmet med omkring en meter vand.

Beboere i store dele af Greve har fået forbud mod at drikke vand fra hanen, efter vandforsyningen er blevet oversvømmet med kloakvand.

Væg trykket ind af vandmasserne

I Helsinge er et overløbsbassin løbet over sine breder og millioner af liter vand vælter nu ud i det omkringliggende villakvarter. Vandet står flere steder halvanden meter over gadeplan. Et hus har fået trykket en bærende væg ind.

Til alt held nåede en tililende mand, at rede sin kæreste og søster ud af huset.

Forsikringsselskaberne har foreløbig modtaget over 2.000 skadesanmeldelser pga. af nedbøren. Falck har en venteliste på op til 48 timer.

I Hillerød er et overløbsbassin også løbet over sine breder. Ud over at oversvømme et villakvarter, har vandet kortsluttet et højspændingsskab, som skabte livsfarlig el-spænding i vandet

Rammer strømforsyningen

Flere andre steder har regnvand oversvømmet transformatorstationer og elskabe, hvilket har skabt strømsvigt flere steder, oplyser DONG Energy.

I Ølstykke har et renseanlæg giver op overfor vandmængderne.

Renseanlægget er oversvømmet, alle rør i kloaksystemet er overfyldt, så vi kan ikke komme af med vandet, fortæller Poul Rasmussen beredskabschef i Egedal Kommune, til Politiken.

Nu overvejer man, at oversvømme et areal på 40 tønder land ved siden af renseanlægget med beskidt kloakvand for at komme af med vandet.

Regnen har også stoppet S-togsdriften mellem Allerød og Hillerød. Ved Allerød Station har vandet undermineret et en længere skinnestrækning. Derfor er der nu sat S-togsbusser ind. Bane Danmark varsler, at der kan kommer flere S-togsaflysninger.