Den sidste store danske konvoj er i sikker havn

Lavt betalte asiatiske chauffører sætter livet på spil for at køre materiel og køretøjer fra den danske lejr Camp Einherjer ved Basra til udskibning i Kuwait. Nu mangler der kun en enkelt mindre konvoj inden den danske lejr er ryddet.

Konvojen med de mange asiatiske chauffører ruller gennem Irak. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Den sidste store konvoj fra den danske lejr Camp Einherjer i Irak nåede i går morges sikkert frem til udskibningshavnen syd for Kuwait. Konvojen med i alt 38 lastbiler med containere og militære køretøjer på ladet blev beskyttet af spejdereskadronen i Irak, der havde samtlige sine 12 pansrede Piranha mobiliseret. Det er moderne pansrede mandskabsvogne på otte hjul og udstyret med et tungt maskingevær på toppen.

Nu mangler kun en mindre konvoj, inden alt materiel er væk fra den danske lejr i Irak.

Konvojerne med det danske militære materiel køres af det kuwaitiske transportfirma Saba Freight, der har specialiseret sig i transporter til og fra Irak og som tilbyder at beskytte dem med private, bevæbnede vagter.

Flere af chaufførerne, der trods den militære eskorte sætter livet på spil på turene gennem Irak, siger, at deres løn er på 600-700 dollars om måneden, svarende til mellem 3.000 og 4.000 kroner.

»Det er ikke nok, når arbejdet er så farligt,« siger en af chaufførerne, hvoraf flertallet stammer fra Pakistan, Sri Lanka, Indien eller Filipinerne.

Ifølge den daglige ansvarlige for det danske modtagehold i Kuwait, seniorsergent Flemming Iversen, har Hærens Operative Kommando indgået transportkontrakten med Saba Freight via sit samarbejde med det danske transportfirma DSV.

Chaufførerne bor under de flere dage lange ture til og fra den danske lejr i deres lastbiler, men som en af få kunder har den danske bataljon tilbudt chaufførerne et måltid mad i lejrens kantine. Ellers er de henvist til at lave mad på medbragte campingblus på jorden.

Transportopgaven er ifølge Flemming Iversen løst »fortrinligt«. Datoen for den afsluttende, mindre konvoj er af sikkerhedsgrunde fortrolig.