Den røde fonds pengekasse er tom

Enkefru Plums Støttefond er i dyb likviditetskrise efter katastrofale tab på aktier og store udgifter til administration og advokatsalærer.

Advokat Christian Harlang, direktør for Enkefru Plums Støttefond, har gennem de seneste år hævet så store salærer og honorarer i fonden, at han er blevet fondens suverænt største beløbsmodtager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enkefru Plums Støttefond står ikke alene i en ledelseskrise; fonden har også alvorlige økonomiske problemer.

Venstrefløjens store pengetank gennem flere år er nemlig så godt som tom, viser en analyse af fondens regnskaber, som Berlingske Tidende har foretaget.

Problemerne er så store, at fonden næppe kan løse dem på egen hånd eller uden at sælge ud af kapitalen, lyder vurderingen fra revisorer – herunder fondens egen.

- Et meget væsentligt forhold for fonden må være, om muligt, at H+H udbetaler udbytte i 2009 og 2010. Alternativt er der risiko for, at fonden skal sælge B-aktier til en formentlig urimelig lav kurs og måske ikke alligevel have dækket sine omkostninger, skriver fondens revisor i et notat fra den 25. november 2008, som Berlingske Tidende er i besiddelse af.

Plum-fondens kapital er bundet i aktier i det kriseramte gasbetonfirma H+H, og på to et halvt år har fondens aktier tabt næsten 276 mio. kr. i værdi. I dag er fonden cirka 61 mio. kr. værd – mod 337 mio. kr. i slutningen af 2006.

Ingen udsigt til indtægter
Fondens eneste indtægt kommer fra de årlige aktieudbytter, men H+H udbetaler ikke udbytte i år eller næste år, og der forhandles tillige om en kapitaludvidelse.

Dermed står Plum-fonden reelt uden indtægter i nær fremtid i en svær situation med store lån. Fonden har en kassekredit på cirka 800.000 kroner, en skattegæld på tre mio. kr., samt et banklån på 19 mio. kr., som ifølge aftale med Civilstyrelsen skal være afdraget inden 2015.

- Krisen må vælte ned over dem de kommende år, når der intet udbytte kommer,siger Lars Kiertzner, lektor ved Aalborg Universitet og statsautoriseret revisor:

- Fonden er i en likviditetsmæssig uholdbar situation. Muligvis kan de reducere administrationsomkostningerne. Men der er andre forpligtelser så som et banklån, der skal forrentes og afdrages. Det er nødvendigt med en løsning, hvilket bliver svært at forestille sig uden at inddrage Civilstyrelsen og uden at bringe den bundne kapital i spil.

Samme vurdering kommer fra statsautoriseret revisor Albert Grinderslev, der har hjulpet Bagmandspolitiet og Rejseholdet med sager om økonomisk kriminalitet:

- Fonden er stadig solvent, selvom værdien af deres H+H aktier er styrtdykket det seneste år. Men de er klart ude i en likviditetskrise, som følge af de manglende udbytter fra H+H. Alt afhænger af at få en aftale med banken.

Dyr administration
Berlingske Tidende har i de seneste dage kulegravet forholdene i Plum-fonden. Direktør og advokat Christian Harlang er i dag fondens suverænt største beløbsmodtager.

Fra 2005 til og med 2008 modtog han 4,5 mio.kr. for sit arbejde i og på vegne af fonden.

Bestyrelsen og Harlang forhandler for tiden om tilbagebetaling af cirka 240.000 kroner. Midt i al den ballade viser den økonomiske analyse, at udgifterne til bl.a. administration og advokatsalærer, herunder til Harlang, i de seneste fire år har udgjort næsten 60 procent i forhold til fondens indtægter. I 2007 endda hele 97 procent.

- Administrationsomkostningerne virker umiddelbart meget høje, og man undres over, hvad der egentlig begrunder et sådant niveau. Der jo meget begrænset ansøgningsaktiviteter, når fonden ikke kan søges, siger Lars Kiertzner.

Rolig formand
Ifølge fondens bestyrelsesformand, Ole Donbæk, står fonden »ikke i nogen dårlig situation«.

Han henviser til, at der er andre aktiver i form af bl.a. byggegrunde ved Vesterhavet, som kan sælges fra. Fonden har aktiver i form af B-aktier og byggegrunde ved Holmsland Klit, som om nødvendigt kan sælges. Værdien af byggegrundene er bogført til 700.000 kr. i regnskaberne, mens aktierne ved det nuværende kursniveau har en værdi på to millioner kroner.

»Vores værdier er gået op og ned i relation til H+H-aktien,« siger Ole Donbæk: »Men vi er ikke i en situation, hvor bankerne står og banker på og er kede af det.«