Den rigeste del af befolkningen bosætter sig i de samme områder

En ny analyse viser, at de rigeste danskere oftere og oftere bosætter sig i de samme kommuner. Det er et udtryk for en stigende ghettoisering af Danmark, lyder det fra analysechef i AE-Rådet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Det er en stigende tendens, at de rigeste danskere bosætter sig i de kommuner, hvor der bor andre rige danskere. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-Rådet, skriver Jyllands-Posten.

I kommuner som Gentofte Kommune og Lyngby-Taarbæk Kommune er andelen af landets rigeste en procent af befolkningen steget med henholdsvis 29 procent og 23 procent siden 2000. Samtidig har kommuner med færrest rige oplevet et fald i samme periode.

Ifølge analysechef i AE-Rådet, Jonas Schytz Juul, er tallene et udtryk for en voksende ghettoisering af Danmark:

»Der sker ikke alene en skæv indkomstudvikling, men også en polarisering hvor de rige søger de rige, mens der bliver færre af dem i de områder, hvor de i forvejen var svagt repræsenteret. Den udvikling udfordrer sammenhængskraften i Danmark, fordi man får mindre forståelse for andres problemer, når de kommer langt væk fra en. Det gælder i begge ender af samfundsskalaen,« siger Jonas Schytz Juul til Jyllands-Posten.

Den nederste grænse for at komme med i den ene procent rigeste er en disponibel indkomst på 765.000 kroner efter skat.