Den nye slum ligger på landet

10.000 boliger på landet er i så elendig forfatning, at de bør rives ned, siger ny rapport.

Toilettet i en landejendom nær Århus. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

De er i en elendig stand, nogle gange uden varmeanlæg, bad og toilet. De ligger i landsbyer med under 5000 indbyggere, og naboerne skammer sig over dem.

Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, har undersøgt, hvor mange boliger i de mindre landsbyer, der i en så dårlig forfatning, at de ikke kan sælges. Resultatet er cirka 10.000, skriver JydskeVestkysten.

- Jeg synes, det er fænomenet mere end tallet, man skal hæfte sig ved. For mange af de her huse klumper sig sammen. Dels er problemet stort i områder som Sønderjylland, Lolland, Limfjorden og Sydfyn, men også lokalt kan der mellem to landsbyer med få kilometers afstand være kæmpe forskel i boligstandarden, siger Georg Gottschalk, SBI, der er medforfatter til rapporten.

- Der er flere steder for mange boliger på landet i forhold til, hvor mange der vil bo i dem. I takt med at befolkningstallet falder i yderområderne, er man nødt til at rive de dårligste huse ned, siger Georg Gottschalk.

Ifølge rapporten gør kommunerne så lidt for at bremse problemerne, at problemet vil vokse yderligere fremover.

Det er Socialministeriet, der har bestilt rapporten, og socialminister Eva Kjer Hansen (V) mener, at kommunerne skal klædes bedre på til at hjælpe de små samfund.

- Jeg vil nu udsende en vejledning til kommunerne, som viser, hvilke muligheder de har for at få gjort noget ved problemerne.

Undersøgelsen viser nemlig, at der er stor usikkerhed i kommunerne om, hvilke redskaber der findes til at få gjort noget ved de forsømte og faldefærdige boliger, siger Eva Kjer Hansen.

Kilde: JydskeVestkysten